DET NYA CORONAVIRUSET

Årets lönerörelse skjuts upp

På grund av coronaviruset skjuts årets stora lönerörelse fram. Medlarna i industrin föreslog på torsdagen att förhandlingarna skulle skjutas upp. Nu har parterna sagt ja. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

”Industrins parter utgår ifrån att den nu träffade överenskommelsen kommer utgöra norm på sedvanligt sätt för övriga avtal på svensk arbetsmarknad”, skriver facken i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till uppgörelsen är den snabba och kraftfulla påfrestningen som coronaviruset har fått på samhällsfunktioner, industrin och näringslivet i övrigt. Parterna bedömer att det i rådande situation inte går att ingå sedvanliga avtal.

Samtidigt står det klart att regeringen skjuter till ytterligare cirka 125 miljarder i lån och lånegarantier till främst mindre företag.

– Det ger ytterligare möjligheter för svenska företag att få stöd i denna svåra situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio Ekot.

Sveriges Radio rapporterar också att det under början av nästa vecka väntas komma in större leveranser av exempelvis operationsrockar, visir och skyddsglasögon.

– Andningsskydden som det har varit stor brist på fylls på successivt och fördelas i regionerna, säger Taha Alexandersson vid Socialstyrelsen till Sveriges Radio Ekot.

Behovet av intensivvårdsplatser är stort. Nu vill Västra Götalandsregionen att Försvarsmakten sätter upp ett fältsjukhus med 20 platser. Försvarsmakten har tidigare meddelat den upprättar ett fältsjukhus utanför Uppsala som ska kunna ta emot coronapatienter.

– Vi måste hela tiden ligga steget före, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, rapporterar TT.

Läs mer här: ”Årets lönerörelse skjuts upp”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Skärpta råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om skärpta allmänna råd för alla som vistas i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län efter samråd med de lokala smittskyddsläkarna.

Bakgrunden är att antalet personer som har diagnosticerats med covid-19 har ökat kraftigt, vilket har lett till en ökad belastning på hälso- och sjukvården. Antalet bekräftat smittade personer inom särskilda boendeformer för äldre har också ökat.

Från Folkhälsomyndighetens hemsida:

”Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Om möjligt undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.”

Sedan tidigare gäller lokala allmänna råd i Uppsala län och Skåne län.

Läs mer: ”Beslut om skärpta allmänna råd”

POLITIK

Regeringen går vidare med parternas förslag

Regeringen lägger las-utredningen åt sidan och går vidare med uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, vilken LO har avvisat, som grund för arbetsrättslagstiftningen.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt låter samtidigt hälsa att regeringen inte kan påtvinga LO försämringar – ”det kan vi inte godta”, skriver han på Twitter. Misstroendehotet mot Löfven kvarstår.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att regeringen nu kommer att börja jobba med ny lagstiftning utifrån parternas uppgörelse.

– Av januariavtalet framgår att om parterna når en överenskommelse om hur arbetsrätten ska moderniseras ska regeringen arbeta vidare med det istället för den så kallade Toijerutredningen, säger hon till Svenska Dagbladet.

Läs mer: ”S säger nej till las-utredningen”

COVID-19

Antalet smittade har på kort tid fördubblats på vissa håll

Rekordmånga nya coronafall konstaterades på onsdagen i Sverige. I vissa län har antalet nya smittade fördubblats på en vecka.

– Testningen har ökat, men andelen positiva fall har ökat ytterligare något mer, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Expressen.

Enligt länsstyrelsernas veckorapport till regeringen ökar smittan i 17 av 21 regioner. Smittspridningen i Skåne är ”dramatisk”, i Södermanland har antalet smittade ”ökat markant” och i Kalmar ökar antalet bekräftade fall ”påtagligt”.

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, betonar det faktum att det genomförs fler tester i nuläget än tidigare. Men det finns likafullt anledning att vara orolig, enligt henne.

– Vi vet att det är en fördröjning tills de smittade avlider eller behöver sjukvård, så det är verkligen viktigt att vi tar siffrorna på allvar, säger hon.

Läs mer: ”Här sprids smittan snabbast i landet”

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera