DET NYA CORONAVIRUSET

Årets lönerörelse skjuts upp

På grund av coronaviruset skjuts årets stora lönerörelse fram. Medlarna i industrin föreslog på torsdagen att förhandlingarna skulle skjutas upp. Nu har parterna sagt ja. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

”Industrins parter utgår ifrån att den nu träffade överenskommelsen kommer utgöra norm på sedvanligt sätt för övriga avtal på svensk arbetsmarknad”, skriver facken i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till uppgörelsen är den snabba och kraftfulla påfrestningen som coronaviruset har fått på samhällsfunktioner, industrin och näringslivet i övrigt. Parterna bedömer att det i rådande situation inte går att ingå sedvanliga avtal.

Samtidigt står det klart att regeringen skjuter till ytterligare cirka 125 miljarder i lån och lånegarantier till främst mindre företag.

– Det ger ytterligare möjligheter för svenska företag att få stöd i denna svåra situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio Ekot.

Sveriges Radio rapporterar också att det under början av nästa vecka väntas komma in större leveranser av exempelvis operationsrockar, visir och skyddsglasögon.

– Andningsskydden som det har varit stor brist på fylls på successivt och fördelas i regionerna, säger Taha Alexandersson vid Socialstyrelsen till Sveriges Radio Ekot.

Behovet av intensivvårdsplatser är stort. Nu vill Västra Götalandsregionen att Försvarsmakten sätter upp ett fältsjukhus med 20 platser. Försvarsmakten har tidigare meddelat den upprättar ett fältsjukhus utanför Uppsala som ska kunna ta emot coronapatienter.

– Vi måste hela tiden ligga steget före, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, rapporterar TT.

Läs mer här: ”Årets lönerörelse skjuts upp”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Fler än 13 000 dödsfall med covid-19 i Sverige

Nu har ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 dött i Sverige. Det innebär att sammanlagt 13 003 smittade personer har avlidit i landet, enligt TT.

Totalt har cirka 685 000 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt har närmare 600 000 personer fått åtminstone en vaccindos. Nästan 300 000 personer har fått två doser, rapporterar nyhetsbyrån.

COVID-19

Socialstyrelsen: Tredje vågen kan kräva mer sjukvård

Sjukvårdsbehovet kan bli större under en tredje våg av pandemin än under den förra om inte smittspridningen minskar snabbt, enligt Socialstyrelsens beräkningar.

– Om kontaktvägarna inte bryts, om man inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd så kommer det inte att räcka att vi bara vaccinerar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på myndigheten, till SR Ekot.

Läs mer här.

COVID-19

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera