DET NYA CORONAVIRUSET

Årets lönerörelse skjuts upp

På grund av coronaviruset skjuts årets stora lönerörelse fram. Medlarna i industrin föreslog på torsdagen att förhandlingarna skulle skjutas upp. Nu har parterna sagt ja. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

”Industrins parter utgår ifrån att den nu träffade överenskommelsen kommer utgöra norm på sedvanligt sätt för övriga avtal på svensk arbetsmarknad”, skriver facken i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till uppgörelsen är den snabba och kraftfulla påfrestningen som coronaviruset har fått på samhällsfunktioner, industrin och näringslivet i övrigt. Parterna bedömer att det i rådande situation inte går att ingå sedvanliga avtal.

Samtidigt står det klart att regeringen skjuter till ytterligare cirka 125 miljarder i lån och lånegarantier till främst mindre företag.

– Det ger ytterligare möjligheter för svenska företag att få stöd i denna svåra situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio Ekot.

Sveriges Radio rapporterar också att det under början av nästa vecka väntas komma in större leveranser av exempelvis operationsrockar, visir och skyddsglasögon.

– Andningsskydden som det har varit stor brist på fylls på successivt och fördelas i regionerna, säger Taha Alexandersson vid Socialstyrelsen till Sveriges Radio Ekot.

Behovet av intensivvårdsplatser är stort. Nu vill Västra Götalandsregionen att Försvarsmakten sätter upp ett fältsjukhus med 20 platser. Försvarsmakten har tidigare meddelat den upprättar ett fältsjukhus utanför Uppsala som ska kunna ta emot coronapatienter.

– Vi måste hela tiden ligga steget före, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, rapporterar TT.

Läs mer här: ”Årets lönerörelse skjuts upp”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

COVID-19

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera