DET NYA CORONAVIRUSET

Årets lönerörelse skjuts upp

På grund av coronaviruset skjuts årets stora lönerörelse fram. Medlarna i industrin föreslog på torsdagen att förhandlingarna skulle skjutas upp. Nu har parterna sagt ja. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

”Industrins parter utgår ifrån att den nu träffade överenskommelsen kommer utgöra norm på sedvanligt sätt för övriga avtal på svensk arbetsmarknad”, skriver facken i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till uppgörelsen är den snabba och kraftfulla påfrestningen som coronaviruset har fått på samhällsfunktioner, industrin och näringslivet i övrigt. Parterna bedömer att det i rådande situation inte går att ingå sedvanliga avtal.

Samtidigt står det klart att regeringen skjuter till ytterligare cirka 125 miljarder i lån och lånegarantier till främst mindre företag.

– Det ger ytterligare möjligheter för svenska företag att få stöd i denna svåra situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio Ekot.

Sveriges Radio rapporterar också att det under början av nästa vecka väntas komma in större leveranser av exempelvis operationsrockar, visir och skyddsglasögon.

– Andningsskydden som det har varit stor brist på fylls på successivt och fördelas i regionerna, säger Taha Alexandersson vid Socialstyrelsen till Sveriges Radio Ekot.

Behovet av intensivvårdsplatser är stort. Nu vill Västra Götalandsregionen att Försvarsmakten sätter upp ett fältsjukhus med 20 platser. Försvarsmakten har tidigare meddelat den upprättar ett fältsjukhus utanför Uppsala som ska kunna ta emot coronapatienter.

– Vi måste hela tiden ligga steget före, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, rapporterar TT.

Läs mer här: ”Årets lönerörelse skjuts upp”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Avdelning på Västerviks sjukhus drabbat av covidutbrott

Västerviks sjukhus har infört intagningsstopp på en avdelning efter ett lokalt utbrott av covid-19. Sammanlagt har åtta personer med koppling till vårdenheten konstaterats smittade.

Det handlar om fem medarbetare vid sjukhuset, två patienter och en anhörig som har testats positiva för covid-19. Smittspårning pågår.

– Tillsammans med smittspårningsenheten bedrivs nu ett omfattande arbete för att fånga upp alla som kan ha blivit smittade och förhindra vidare spridning inom och utanför sjukhuset, säger chefläkare Anna Michaëlsson vid Västerviks sjukhus i ett pressmeddelande.

Läs mer här: Covid-19-utbrott på sjukhusavdelning

COVID-19

Sjukhus tvingades stänga vårdplatser efter utekväll

Kungälvs sjukhus fick i slutet av förra månaden minska antalet vårdplatser efter att flera i personalen smittats av covid-19 i samband med en gemensam utekväll.

– Personalen hade träffats på lokal på sin lediga tid och några dagar senare började de få symtom, säger chefläkare Anders Edebo till Kungälvs-Posten.

Antalet vårdplatser minskades från 23 till 14. Alla platser är återigen tillgängliga.

– De som varit med provtogs och av tretton provtagna visade sig fem vara smittade. Det var inte så illa som först befarades, men i väntan på provsvaren fanns inte tillräckligt med personal och man tvingades stänga platser. Alla patienter på avdelningen informerades och ingen av dem blev smittad, säger Anders Edebo.

COVID-19

193 kommuner uppger att de har god coronaberedskap

En majoritet av Sveriges kommuner anser sig ha god beredskap inför en eventuell andra våg av coronaviruset. Det visar en kartläggning som SR Ekot har gjort.

SR Ekot har skickat enkäten till Sveriges samtliga 290 kommuner, och 213 har svarat. 193 av dessa uppger att de har en god beredskap generellt.

De flesta anser att tillgången till skyddsutrustning är stabil, medan flera är oroliga för personalförsörjningen.

Samtidigt är skillnaden mellan kommunernas beredskapslager med skyddsutrustning stor. Vissa kommuner har lager som beräknas räcka i tio månader, medan andra har tagit höjd för två veckor.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera