DET NYA CORONAVIRUSET

Årets lönerörelse skjuts upp

På grund av coronaviruset skjuts årets stora lönerörelse fram. Medlarna i industrin föreslog på torsdagen att förhandlingarna skulle skjutas upp. Nu har parterna sagt ja. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

”Industrins parter utgår ifrån att den nu träffade överenskommelsen kommer utgöra norm på sedvanligt sätt för övriga avtal på svensk arbetsmarknad”, skriver facken i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till uppgörelsen är den snabba och kraftfulla påfrestningen som coronaviruset har fått på samhällsfunktioner, industrin och näringslivet i övrigt. Parterna bedömer att det i rådande situation inte går att ingå sedvanliga avtal.

Samtidigt står det klart att regeringen skjuter till ytterligare cirka 125 miljarder i lån och lånegarantier till främst mindre företag.

– Det ger ytterligare möjligheter för svenska företag att få stöd i denna svåra situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio Ekot.

Sveriges Radio rapporterar också att det under början av nästa vecka väntas komma in större leveranser av exempelvis operationsrockar, visir och skyddsglasögon.

– Andningsskydden som det har varit stor brist på fylls på successivt och fördelas i regionerna, säger Taha Alexandersson vid Socialstyrelsen till Sveriges Radio Ekot.

Behovet av intensivvårdsplatser är stort. Nu vill Västra Götalandsregionen att Försvarsmakten sätter upp ett fältsjukhus med 20 platser. Försvarsmakten har tidigare meddelat den upprättar ett fältsjukhus utanför Uppsala som ska kunna ta emot coronapatienter.

– Vi måste hela tiden ligga steget före, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, rapporterar TT.

Läs mer här: ”Årets lönerörelse skjuts upp”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Landets regioner har enats om nya riktlinjer för skyddsutrustning

Landets 21 regioner har kommit överens om nya riktlinjer för skyddsutrustning kopplat till det nya coronaviruset.

I dessa ingår inte munskydd. I stället rekommenderas en standard med heltäckande visir, förkläde och handskar. Det rapporterar TT.

Samtidigt meddelar Vetenskapsrådet att det är grönt ljus för forskare att under en kortare tidsperiod använda delar av sina medel till forskning som relaterar till sars-CoV-2 och covid-19.

– I det läge vi befinner oss i är detta det enklaste och mest effektiva sättet att möjliggöra en snabb och tidsbegränsad forskningssatsning relaterad till den pågående covid-19 pandemin. Forskare slipper ägna tid åt att skriva nya ansökningar och att granska andra forskares ansökningar. I stället använder vi den kvalitetsgranskning av forskare som gjorts vid tidigare tillfällen, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström i ett pressmeddelande.

Läs mer här: ”Munskydd inte med i regionernas nya riktlinjer”

COVID-19

Sammankomster med fler än 50 personer förbjuds

Nu förbjuder regeringen alla allmänna sammankomster med mer än 50 personer. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens på fredagen. Beslutet träder i kraft på söndag. Personer som bryter mot förbudet kan straffas med böter eller fängelse.

Regeringen förbjöd den 11 mars sammankomster med mer än 500 personer. Enligt Folkhälsomyndigheten fick beslutet en god normgivande effekt, men i och med den fortsatta smittspridningen i samhället är det dags för en ny norm, enligt myndigheten.

På presskonferensen meddelades också att Folkhälsomyndigheten kommer att komma med mer detaljerade riktlinjer om hur man bör leva sitt liv, ytterligare 200 respirator kommer att levereras till Sverige, och det finns i nuläget inga planer på att isolera Stockholm.

– På mycket kort tid har många förändrat vårt sätt att leva och det har vi gjort av respekt för våra medmänniskor och inte minst för att ge sjukvården en chans att klara av detta, säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

Läs mer här: ”Sverige förbjuder sammankomster med fler än 50 personer”

COVID-19

Sjukvårdsdirektören: Stormen är här

Nu sker en stor ökning av smittade av covid-19 i Stockholm. 37 personer med bekräftad smitta har avlidit hittills ­– 18 under det senaste dygnet. Region Stockholm vädjar nu om hjälp, rapporterar SVT Nyheter. Antalet smittade svenskar som har dött är uppe i 62 stycken.

– Jag liknade den här smittan vid en storm tidigare i veckan. Nu kan jag säga att stormen är här, sade hälso-och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson på en pressträff på onsdagskvällen.

– Vi ber alla med sjukvårdsutbildning att bidra så mycket de kan. Vi tar emot all hjälp som vi kan få för det behövs nu.

I ett öppet brev till regeringen riktar forskare kritik mot Folkhälsomyndighetens strategi att möta coronavirusets utbrott, rapporterar Dagens Nyheter. De anser att regeringen kraftigt måste begränsa kontakten mellan människor i samhället och testa betydligt fler för smitta än i dag. Över 2 000 personer på svenska lärosäten har undertecknat brevet.

Läs mer här: ”Hälso- och sjukvårdsdirektören: Stormen är här”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-01

Tema: Pensioner / Sjukvårdsuppropen växer och sprider sig över landet / Ögonblicksbilder från Stockholmssjukvården / Porträttet: Yvonne Dellmark / Krönikor

Prenumerera