VARSLEN PÅ STOCKHOLMSSJUKHUSEN

Båtelson om att varslen dras tillbaka: ”Ingen större verkan om inte anställningsstoppet hävs”

Tidigare i februari meddelade Karolinska universitetssjukhuset att man minskar omfattningen av varslet med drygt hälften. Och under gårdagen meddelade Södersjukhuset att man backar från det tidigare varslet om 75 vårdanställda. Idag kom också nyheten om att även Danderyds sjukhus väljer att dra tillbaka varslet om uppsägning av vårdpersonal.

Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, säger att det förvisso är positivt att man nu drar tillbaka varslen, men att det redan har dröjt för länge.

– Det har dessutom ingen större verkan om inte anställningsstoppet hävs. Personalstyrkan har redan minskat då man lämnat frivilligt, av naturliga orsaker eller att visstidsanställningar gått ut. Förtroendet för sjukvårdsledningen är också djupt skadat. Ska man förändra vården måste man börja med att bygga upp innan man raserar, allt annat är cyniskt, säger hon och fortsätter:

– Som ansvarig måste man kunna ha en personalpolitik som håller och förstå hur många vårdplatser som ska vara tillgängliga för en säker akut och elektiv vård. Var vårdplatserna sen ska finnas kommer att variera över tid, eftersom vården utvecklas och förändras, men att börja i fel ände och rasera innan man byggt upp alternativen går inte.

Karin Båtelson menar att det här visar att man inte kan prata om budgetar, neddragningar i en ände utan ta sitt ansvar för helheten.

– Rätt bemannade vårdplatser på sjukhus behövs idag, en fungerande primärvård kräver kontinuitet med fast läkare och vi måste kunna utbilda nya kollegor på ett bra sätt. Även om man vill förändra måste det hänga ihop för befolkningens skull, allt annat är cyniskt.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera