Svepet

Även Danderyds sjukhus backar från varsel av vårdpersonal

I onsdags rapporterade Dagens Nyheter att varslet på Södersjukhuset dras tillbaka gällande vårdpersonal. Enligt Svenska Dagbladet backar nu även Danderyds sjukhus från uppsägningar av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Varslet gällande 20 administratörer kvarstår dock fortfarande.

Från Sjukvårdsuppropet i Stockholms håll är man nöjd med beskedet. Akil Awad, en av initiativtagarna till uppropet, säger till Svenska Dagbladet att det är ”ett litet steg framåt som vi är glada för, men det förändrar inte det faktum att regionen flyttar resurser från akutsjukhus och vårdcentraler som tar hand om patienter med de största vårdbehoven.”

Irene Svenonius (M) säger till SvD:

– Nyckeln till en kraftfull och framgångsrik omställning av Stockholms sjukvård är vårdens medarbetare och att använda deras kompetens till att ge vård på rätt plats och i rätt tid. Att SöS och Danderyd klarar omställningen med andra metoder än uppsägningar av medicinsk personal välkomnar jag.

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson