CORONAKRISEN

Att skydda sjukvårdens personal – en förutsättning för fungerande krissjukvård

Att skydda sjukvårdens personal är en grundförutsättning för att kunna upprätthålla en fungerande krissjukvård och därför måste huvudmännen samarbeta över regiongränserna. Det skriver Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, i en debattartikel som publicerats av Dagens Medicin.

Hon pekar också på att det behövs solidariska och enhetliga regler för hur regionerna ska få bukt med spridningen av covid-19. Att man nu runt om i landet tar vitt skilda beslut för hur man ska hantera den rådande situationen menar hon visar på svagheten i att ha 21 självstyrande regioner.

För att kunna bekämpa virusets framfart listar hon en rad åtgärder som hon menar behöver genomföras. Bland annat handlar det om att:

  • Ta bort anställningsstopp på sjukhusen.
  • Se till att sjukvårdspersonal går hem med full lön vid risk för smitta.
  • Skyddsutrustning finns och fördelas mellan regionerna efter behov.
  • Ställa in samtliga operationer och behandlingar som utifrån medicinsk bedömning kan vänta för att delvis skydda patienterna från smitta, delvis motverka överbelastning på personal och vårdplatser.

Karin Båtelson menar också att man måste planera för hur man ska ta hand om den puckel av patienter som nu kommer att tvingas vänta på vård. Och att man genom att anställa AT- och ST-läkare har bättre möjligheter att komma ikapp när vården återgår till det normala efter kris och beredskapsläge.

Läs hela debattartikeln här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera