COVID-19

April var den dödligaste månaden under 2000-talet

I april dog det fler människor i Sverige än under någon annan månad på 2000-talet, visar SCB:s preliminära statistik. Efter april har antalet dödsfall sjunkit.

SCB:s preliminära statistik över döda har tagits fram för att ge en snabbare bild av utvecklingen under coronautbrottet, och möjlighet att jämföra med tidigare år.

– Vi får gå tillbaka till december 1993 för att hitta fler döda under en månad. Då dog 11 057 personer. Totalt dog 97 008 personer under 1993 vilket var det högsta antalet döda under ett år sedan 1918 då spanska sjukan härjade som värst, säger Tomas Johansson, utredare på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd, i ett pressmeddelande.

Läs mer här: ”April var den dödligaste månaden i Sverige på över 20 år”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Karolinska lämnar stabsläge

Karolinska universitetssjukhuset lämnar stabsläge och övergår till ordinarie styrning. Det meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande.

Mellan mitten av mars och början av maj var Karolinska universitetssjukhuset i förstärkningsläge. Sedan början av maj har stabsläge gällt. Båda dessa lägen innebär en mer centraliserad styrning än normalt.

– Karolinska är det sjukhus i landet som vårdat flest covid-19 patienter. Vår personal har gjort enastående insatser och fortsätter att göra det, säger Björn Zoëga, direktör för Karolinska universitetssjukhuset i en kommentar.

– Covid-19 är här för att stanna och kommer att påverka oss under överskådlig tid. Vi ska klara båda våra uppdrag samtidigt och då är den ordinarie styrningen, där mycket av ansvaret och mandatet ligger nära verksamheterna, den bästa. Vi har hela tiden också beredskap för en uppgång av covid-19.

Läs mer här: ”Karolinska universitetssjukhuset lämnar stabsläge”

SJUKVÅRDSUPPROP

Sjukvårdsupprop anordnar digital demonstration

Stockholms sjukvårdsupprop bjuder in till en digital demonstration – #digidemo – i mitten av juni.

Initiativtagarna skriver i sociala medier: ”Beredskapen var obefintlig innan coronapandemin bröt ut och nu växer operationsköerna, patienterna som inte följts upp som vanligt blir sjukare, de med lång rehabilitering efter svår covid-19 blir fler. Samtidigt är personalen utarbetad. Det finns inga indikationer på att varslen på Karolinska sjukhuset dras tillbaka, att sparkraven på Stockholms akutsjukhus minskas eller att större satsningar på vårdcentralerna görs, trots pandemi och växande vårdskuld. Vi undrar nu: Vem tar hand om vårdskulden?”

Demonstrationen, som anordnas den 14 juni, anordnas i form av ett evenemang på Facebook. Tanken är att filmklipp, tal och hälsningar regelbundet ska publiceras under den aktuella dagen.

Stockholms sjukvårdsupprop, vars initiativtagare belönats med Friska sjukvårdspriset, planerade att anordna en fysisk demonstration i våras, men evenemanget flyttades fram på obestämd tid på grund av pandemin.

Läs mer här: ”Vem tar hand om vårdskulden?”

COVID-19

Sämre insyn hos Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har gått ifrån sina egna rutiner sedan det nya coronaviruset började spridas på allvar i Sverige. Minnesanteckningar från centrala möten med landets smittskyddsläkare hålls numera hemliga. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Fram till den 17 mars har Ekot kunnat ta del av minnesanteckningar från Folkhälsomyndighetens telefonmöten med smittskyddsläkarna i landet. Men sedan tog det stopp. I ett mejlsvar till Ekot skriver Folkhälsomyndigheten:

”Efter den 17 mars har inga minnesanteckningar expedierats och dessa minnesanteckningar har således inte blivit allmänna handlingar.”

– Innan man lämnar ut något måste man läsa igenom det, och det har tagit oerhört mycket tid att göra, och då var det så att man bestämde att vi får lägga ner det under pandemin. Det går inte, säger Inger av Rosen som arbetar med smittskyddssamordning på myndigheten till SR Ekot.

Ekot: Men tänker du att konsekvensen blir att det blir mindre insyn?

– Ja, jag kan förstå att du kan uppfatta det så, men just dessa möten har ingen given agenda och tjänar inte som ett forum för beslut.

Läs mer här: ”Mindre insyn hos Folkhälsomyndigheten”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera