LEVERANSKRISEN

Apotekstjänst välkomnar nya leverantörer

Kritiserade Apotekstjänst välkomnar att fler leverantörer ska anlitas för att få tillräckligt med sjukvårdsmaterial till de fem drabbade regionerna.

Varuförsörjningsnämnden för regionerna i Sörmland, Uppsala, Dalarna, Västmanland och Örebro har efter veckor av brist på sjukvårdsmaterial beslutat att ge dess förvaltning i uppdrag att teckna avtal med en eller flera nya leverantörer för att få bukt på problemen. Sedan i måndags är ingen av de berörda regionerna emellertid i stabsläge.

– Apotekstjänst är positivt till att detta nu har fastställts och kommer att ske, säger Eric Aronson, talesperson för Apotekstjänst, till TT.

Inspektionen för vård och omsorg har inlett en tillsyn för att utreda hur prioriteringar har gjorts, och vilka åtgärder som regionerna har vidtagit för att slå vakt om patientsäkerheten. Regeringen har samtidigt gett den statliga utredningen om krisberedskap i uppdrag att även se över hur brister i mer normala situationer kan hanteras.

Läs mer här: ”Apotekstjänst välkomnar konkurrenter”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

EKONOMI

S vägrade rösta om sparkrav på halv miljard kronor

När Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse sammanträdde på torsdagen lade det blågröna styret förslag om sparkrav inför nästa år på drygt en halv miljard kronor. Förslaget antogs, men Socialdemokraterna vägrade att rösta, rapporterar Dagens Nyheter.

Universitetssjukhuset har redovisat underskott i många år och partierna är inte överens om vilken strategi som är den rätta. Västra Götalandsregionen beslutade inför 2019 att efterskänka alla gamla skulder i vården. Sjukhuset startade på noll i år. Men nu står det klart att underskottet är uppe i 210 miljoner kronor.

– Det här är inte en så bra budget att vi med gott samvete kan rösta igenom den, säger Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i SU, till DN.

Nyligen stod det klart att fler helgdagar under hösten införs för personalen på sjukhuset för att spara pengar. Under tre fredagar kommer bemanningen på sjukhuset att minska och delar av verksamheten ställs in.

Läs mer här: ”Socialdemokraterna vägrade rösta om Sahlgrenskas budget”

SCHEMAN

SLF Student kritiserar schemaläggning på utbildningar

Fyra av de sju läkarutbildningarna i Sverige schemalägger mer än 40-timmarsveckor, enligt en ny rapport från SLF Student. Nu kräver föreningen förändring.

Studenterna vid Karolinska institutet i Stockholm har högst schemaläggning i veckan. SLF Student anser att svenska läkarstudenters scheman inte ska överstiga 40 timmar per vecka. Dessa 40 timmar ska innefatta tid för självstudier och de ska respektera dygns- och veckovila i enlighet med arbetstidslagen. Föreningen framhåller att det finns direkta kopplingar mellan psykisk ohälsa hos studenterna och hög arbetsbelastning.

Läs mer här: ”Oacceptabel schemaläggning på läkarutbildningen”

FORSKNING

Tre läkare får första anslagen från nytt lokalt projekt

De första anslagen från en ny forskningssatsning i Örnsköldsvik har nu fördelats mellan tre läkare verksamma inom sjukvården i Ö-vik.

Region Västernorrland har under de senaste åren satsat på klinisk forskning och utveckling av den akademiska miljön. Arbetet vidgas nu genom satsningen i Örnsköldsvik.

Det är läkarna Eleonor Koro, Sofia Westermark och Viktor Meidell Blylod som har beviljats anslag för genomförande av forskarutbildning från projektet.

– Det känns verkligen roligt att vi nu kan erbjuda tre forskningsintresserade medarbetare i Örnsköldsvik möjlighet att bedriva forskning parallellt med sitt kliniska arbete, säger Hans Wiklund, regiondirektör, i ett pressmeddelande.

Läs pressmeddelandet här: ”Tre medarbetare får forskningsanslag från nytt projekt”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-05

Tema: Övertider / Tema: Vem satsar på intermediärvårdsplatser? / Vårdcentraler kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp / Sverige och Storbritannien har gjort omvända resor / Så ska den digitala läkarassistenten Alma hjälpa läkare / Porträttet: Camilla Starck

Prenumerera