DET NYA CORONAVIRUSET

Antalet smittade stiger – sjukhus förbereder sig

Nu har antalet smittade av det nya coronaviruset i Kina stigit till drygt 20600. Den officiella dödssiffran är uppe i 427, inklusive två personer som har avlidit utanför Fastlandskina, rapporterar TT.

Kina är hårdast drabbat. Därutöver har smittfall konstaterats i bland annat Thailand, Taiwan, Sydkorea, Singapore, Malaysia, Japan, USA, Kanada och Australien. I Europa har viruset upptäckts i exempelvis Tyskland, Frankrike, Finland och Spanien.

Den 31 januari bekräftades det första fallet i Sverige, då en person i Jönköping insjuknat. Kvinnan, som återvänt till Sverige från Wuhan i Kina, är inte allvarligt sjuk. Hon skrevs in och isolerades i en egen sal på infektionskliniken på Ryhov, och ska inte ha smittat någon annan.

I söndags flögs tolv svenskar som varit i Wuhan hem till Sverige. En belgisk kvinna som evakuerades samtidigt som svenskarna har bekräftats vara smittad med coronaviruset, enligt belgiska myndigheter, rapporterar flera svenska medier.

Den 30 januari beslutade Världshälsoorganisationen, WHO, att utlysa ett globalt nödläge med anledning av virusutbrottet. I Sverige har Folkhälsomyndigheten begärt att regeringen ska klassa coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

I Kina har bland annat ett nytt sjukhus med 1 000 sängplatser byggts på extremt kort tid för att möta utmaningarna. Även i Sverige pågår förberedelser, men av förklarliga skäl i betydligt mindre omfattning. Exempelvis fokuserar Region Stockholm på att förhindra smittspridning genom att vid behov vårda patienter på infektionskliniken i Huddinge, enligt flera medier.

Läs mer här: ”Första coronadödsfallet i Hongkong”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Flera sjukhus återgår till normalläge

Flera sjukhus har gått tillbaka till normalläge efter att under pandemin ha legat på något av de förhöjda beredskapslägena, det visar en sammanställning som Dagens Medicin har gjort.

Bland annat har Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Norrlands universitetssjukhus lämnat stabsläge.

På många håll i landet befinner sig dock sjukhus fortfarande i förhöjd beredskap.

Läs hela nyheten här.

Dödligheten bland covidpatienter på iva har minskat kraftigt

SVT Nyheter tar gått igenom Svenska intensivvårdsregistrets statistik gällande mortaliteten inom de första 30 dagarna för covid-19-patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning. Siffrorna visar på en markant minskning – från 34 procent i mars till fyra procent i maj.

Läkare och experter som SVT Nyheter har pratat med pekar på två faktorer: lärdomar och läkemedel. Men också patienturvalet samt att viruset kan ha försvagats.

– Det finns väldigt många tänkbara förklaringar – men inte så många tvärsäkra svar, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.

Läs hela nyheten här.

Projekt vid Södertälje sjukhus: distansmonitorering av patienter med covid-19

Ett pilotprojekt gällande distansmonitorering av covid-19-patienter har pågått på Södertälje sjukhus sedan april och i slutet av juni kunde den första patienten skickas hem med egen utrustning, det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Utrustningen möjliggör för patienten att mäta puls, blodtryck, saturation, andningsfrekvens och temperatur i hemmet, vilket monitoreras av vårdpersonal.

– Patienten kan själv mäta sina värden som vårdpersonalen tar del av via telefon, video, chatt eller textmeddelanden. Tekniken skapar förutsättningar för kommunikation mellan vårdpersonal och patient samtidigt som patienten blir delaktig i sin egen vård och kan tillfriskna i sin egen hemmiljö, säger Pamela Mazzocato, chef för enheten FoUUi på Södertälje sjukhus, i pressmeddelandet.

I första skedet handlar det om patienter som är klara för utskrivning från avdelning 23 – en internmedicinsk avdelning med inriktning infektion- och lungsjukdom.

Projektet kommer att pågå till sista december i år.