DET NYA CORONAVIRUSET

Antalet smittade stiger – sjukhus förbereder sig

Nu har antalet smittade av det nya coronaviruset i Kina stigit till drygt 20600. Den officiella dödssiffran är uppe i 427, inklusive två personer som har avlidit utanför Fastlandskina, rapporterar TT.

Kina är hårdast drabbat. Därutöver har smittfall konstaterats i bland annat Thailand, Taiwan, Sydkorea, Singapore, Malaysia, Japan, USA, Kanada och Australien. I Europa har viruset upptäckts i exempelvis Tyskland, Frankrike, Finland och Spanien.

Den 31 januari bekräftades det första fallet i Sverige, då en person i Jönköping insjuknat. Kvinnan, som återvänt till Sverige från Wuhan i Kina, är inte allvarligt sjuk. Hon skrevs in och isolerades i en egen sal på infektionskliniken på Ryhov, och ska inte ha smittat någon annan.

I söndags flögs tolv svenskar som varit i Wuhan hem till Sverige. En belgisk kvinna som evakuerades samtidigt som svenskarna har bekräftats vara smittad med coronaviruset, enligt belgiska myndigheter, rapporterar flera svenska medier.

Den 30 januari beslutade Världshälsoorganisationen, WHO, att utlysa ett globalt nödläge med anledning av virusutbrottet. I Sverige har Folkhälsomyndigheten begärt att regeringen ska klassa coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

I Kina har bland annat ett nytt sjukhus med 1 000 sängplatser byggts på extremt kort tid för att möta utmaningarna. Även i Sverige pågår förberedelser, men av förklarliga skäl i betydligt mindre omfattning. Exempelvis fokuserar Region Stockholm på att förhindra smittspridning genom att vid behov vårda patienter på infektionskliniken i Huddinge, enligt flera medier.

Läs mer här: ”Första coronadödsfallet i Hongkong”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera