DET NYA CORONAVIRUSET

Antalet smittade stiger – sjukhus förbereder sig

Nu har antalet smittade av det nya coronaviruset i Kina stigit till drygt 20600. Den officiella dödssiffran är uppe i 427, inklusive två personer som har avlidit utanför Fastlandskina, rapporterar TT.

Kina är hårdast drabbat. Därutöver har smittfall konstaterats i bland annat Thailand, Taiwan, Sydkorea, Singapore, Malaysia, Japan, USA, Kanada och Australien. I Europa har viruset upptäckts i exempelvis Tyskland, Frankrike, Finland och Spanien.

Den 31 januari bekräftades det första fallet i Sverige, då en person i Jönköping insjuknat. Kvinnan, som återvänt till Sverige från Wuhan i Kina, är inte allvarligt sjuk. Hon skrevs in och isolerades i en egen sal på infektionskliniken på Ryhov, och ska inte ha smittat någon annan.

I söndags flögs tolv svenskar som varit i Wuhan hem till Sverige. En belgisk kvinna som evakuerades samtidigt som svenskarna har bekräftats vara smittad med coronaviruset, enligt belgiska myndigheter, rapporterar flera svenska medier.

Den 30 januari beslutade Världshälsoorganisationen, WHO, att utlysa ett globalt nödläge med anledning av virusutbrottet. I Sverige har Folkhälsomyndigheten begärt att regeringen ska klassa coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

I Kina har bland annat ett nytt sjukhus med 1 000 sängplatser byggts på extremt kort tid för att möta utmaningarna. Även i Sverige pågår förberedelser, men av förklarliga skäl i betydligt mindre omfattning. Exempelvis fokuserar Region Stockholm på att förhindra smittspridning genom att vid behov vårda patienter på infektionskliniken i Huddinge, enligt flera medier.

Läs mer här: ”Första coronadödsfallet i Hongkong”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Sverige ska bygga ett av EU:s nya beredskapslager

Ett av EU:s beredskapslager för skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel ska byggas i Kristinehamn. Det meddelade regeringen på tisdagen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått ansvaret för uppdraget, som gäller i fem år eller mer.

– Jag är glad över att EU har gett Sverige förtroendet att bygga upp ett av EU:s sjukvårdslager. Pandemin visar att samarbete över landsgränserna är vägen framåt och vi ska solidariskt göra vår del, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

Vid sidan av Sverige ska även Danmark, Grekland och Ungern bygga upp EU-gemensamma beredskapslager. Det finns sedan tidigare liknande anläggningar i Rumänien och Tyskland.

Lagren ska inte minst innehålla läkemedel, medicinteknisk utrustning och personlig skyddsutrustning som ansiktsmasker och visir.

Läs mer: ”EU:s lager för medicinsk skyddsutrustning etableras i Sverige”

COVID-19

”Den nedåtgående trenden är bruten”

Region Stockholm ser tecken på att smittspridningen ökar i länet. Det rapporterar flera medier.

– Jag blir förtvivlad över de som beter sig som om det är över. Ni kan drabba andra som är mycket känsligare, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till Dagens Nyheter.

– Den nedåtgående trenden att andelen smittade minskar är bruten. Fortsätter detta uppåt kan vi snart vara i ett allvarligt läge igen.

Samtidigt säger statsepidemiolog Anders Tegnell att det kan bli aktuellt att införa nya åtgärder för att minska spridningen.

– Här har vi en diskussion med Stockholm.

Läs mer: ”Vi ser mycket oroande tecken”

POLITIK

Halv miljard mer till förlossningsvård

Förlossningsvården får ytterligare 500 miljoner kronor under 2021. Det meddelade regeringen i samband med att vårbudgeten presenterades på måndagen.

En betydande del av vårbudgeten var känd sedan tidigare, som Sjukhusläkaren har berättat om i omgångar, men några nyheter presenterades under dagen.

500 miljoner kronor ytterligare på förlossningsvården innebär att satsningen ökar från 1 miljard 2020 till 1,5 miljarder 2021. Regeringen räknar med att avsätta 500 miljoner extra även för 2022. Planen är att pengarna ska bidra till ökad tillgänglighet och kvalitet i hela landet.

I budgetpropositionen föreslår regeringen vidare att två miljarder kronor avsätts under 2021 för att stödja regionerna med fortsatt testning och smittspårning.

På måndagen blev det även känt att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska få ökade anslag.  Det handlar om 50 respektive 45 miljoner kronor nästa år. De extra tillskotten ska i korthet bidra i hanteringen av covid-19.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera