Anders Tegnell: Vi har inte längre en överdödlighet

Antalet personer som har smittats av det nya coronaviruset och avlidit i Sverige uppgår nu till 5 230 personer.
– Vi har inte längre en överdödlighet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det totala antalet bekräftat smittade i landet ligger på 63 890. Det är en ökning med 1 566 sedan onsdagen, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten som presenterades på den myndighetsgemensamma presskonferensen.

– Vi har en uppåtgående utveckling nu när vi testar mycket mer. De allvarliga fallen fortsätter att sakta minska. Det vi fångar nu är en ganska omfattande spridning i samhället av lindriga fall. Det är bra att fler och fler blir mer medvetna om att de har covid-19 och kan bli mer noggranna att inte sprida smittan, säger Anders Tegnell.

Samtidigt rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu visir och munskydd vid all vård och omsorg vid misstänkt och bekräftad covid-19.

– Utifrån att det varierar så mycket i landet är det bra att man gör likadant, säger Anders Tegnell.

Se hela presskonferensen här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

Ambulanssjukvården ska stärkas med ny satsning

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 en satsning på en förstärkt ambulanssjukvård med 100 miljoner kronor första året, och räknar med motsvarande belopp för 2022–2023.

Tanken är att ambulanssjukvården ska bli mer jämlik och effektiv över hela landet.

Regeringen berättade tidigare på onsdagen dessutom om satsningar i budgetpropositionen för att öka den sociala rättvisan i samhället. Det handlar bland annat om en återhämtningsbonus för personal inom hälso- och sjukvården respektive omsorgen.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om en satsning på totalt 300 miljoner kronor för 2021, varav 105 miljoner till vården. För 2022 och 2023 beräknas totalt en miljard kronor per år avsättas till satsningen.

KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

Karolinska drar tillbaka varsel av läkare

Nu hävs varslet om uppsägningar av läkare och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset. Orsaken som sjukhusledningen anger är att antalet anställda har minskat genom naturliga avgångar.

Varslet, som lades i november förra året, gällde 250 läkare och 350 undersköterskor. I februari meddelade sjukhuset att varslet kunde minskas till 266 tjänster, varav 109 läkare. Under pandemin har planerna hittills legat på is.

Enligt sjukhusets nuvarande beräkningar kommer antalet anställda emellertid att minska från 15 900 till 15 000 mellan maj 2019 och december 2020, vilket medför att ledningen anser att Karolinska har en bemanning som motsvarar uppdraget.

– Det är en styrka att vi blivit färre genom naturliga avgångar där vi inte återbesatt vakanta tjänster, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Läs mer här: ”Karolinska universitetssjukhuset häver varsel för undersköterskor och läkare”

Tegnell: ”Vi har inte nått peaken på pandemin än”

I stora delar av Europa ökar samhällsspridningen. I Sverige är emellertid utvecklingen fortsatt lugn, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Någon stor smittspridning i Sverige har vi inte just nu, sa han på myndigheternas gemensamma pressträff på tisdagen.

Här i Sverige har sammanlagt 5 851 dött i covid-19. Totalt har 87 345 personer bekräftats vara smittade av coronaviruset i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Globalt sett har nästan 30 miljoner fall bekräftats. Närmare en miljon har avlidit på grund av covid-19.

– Vi har inte nått peaken på den här pandemin än.