COVID-19

Akut brist på rockar och andningsskydd

Tillgången på skyddsutrustning för vårdpersonal är fortsatt en stor utmaning. Grovt sett finns handsprit och handskar, däremot är tillgången på andningsskydd och skyddsoveraller mer kritisk.

– Just nu är det brist på långärmade skyddsrockar. Det har varit svårt att få tag på med rätt kvalitet. Det betyder inte att det inte är beställningar lagda. Det har varit på väg men har inte dykt upp, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen till TT.

Under den dagliga, myndighetsgemensamma pressträffen presenterade Folkhälsomyndigheten en ny modellering av spridningen i Stockholm. Enligt myndighetens statistiker inträffade flest nya fall den 15 april i Stockholms län, och den 1 maj kommer en tredjedel av stockholmarna ha smittats av covid-19.

– Redan för en vecka sedan var, enligt den här modellen, toppen nådd, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

En mätning från Novus visar att regeringen fortsatt har högt förtroende för sin hantering av coronaviruset. Mer än sex av tio tillfrågade svarar att de har mycket eller ganska högt förtroende för regeringens arbete. Folkhälsomyndigheten har också fortsatt högt förtroende, rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer här: ”Brist på andningsskydd och rockar”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

COVID-19

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera