COVID-19

70-plussare får samma råd som alla andra

Rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra tas bort. Det meddelar Folkhälsomyndigheten.

Den som är 70 år eller äldre ska nu följa samma allmänna råd som övriga i landet.

Anledningen är delvis att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa, enligt myndigheten, som framhåller att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19.

– Den här gruppen har tagit ett stort ansvar under pandemin. Det har haft effekt men det är inte rimligt att lägga ett så stort ansvar på riskgrupperna när vi ser så stora negativa effekter, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Viktigt att alla tar ansvar när allmänna råd ändras”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Merparten av regionerna har infört skärpta råd

Dalarna, Gotland, Västmanland och Värmland inför lokala restriktioner på grund av spridningen av covid-19. Det meddelar Folkhälsomyndigheten.

Majoriteten av regionerna i Sverige har nu i samarbete med myndigheten infört lokala allmänna råd med anledning av pandemin, rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Beslut om skärpta allmänna råd”

FACKLIGT

Valberedningen föreslår Sofia Rydgren Stale som ny ordförande

Sofia Rydgren Stale, som i dag är andre vice ordförande i Läkarförbundet, föreslås som ny ordförande i förbundet.

Läkarförbundets förste vice ordförande Karin Båtelson, som även är ordförande för Sjukhusläkarna, och Sofia Rydgren Stale har visat intresse för att ta över efter Heidi Stensmyren.

Ur valberedningens motivering: ”Många har vittnat om hennes (Sofia Rydgren Stales) goda ledarskapsförmågor i de olika sammanhang som hon har lett hittills och hon åtnjuter ett stort förtroende bland medlemmar i förbundet”. Förslaget som ny ordförande gäller för de kommande två åren.

– Jag tycker vi har åstadkommit mycket bra de senaste åren. Vi har en stabil och stadig grund att bygga vidare på. Jag ser väldigt mycket fram emot att arbeta mer tillsammans med våra lokala yrkesföreningar och kanske involvera våra medlemmar på ett bättre sätt för att kunna påverka och nå framgång för läkarkåren, säger Sofia Rydgren Stale till Läkartidningen.

Sofia Rydgren Stale är överläkare i psykiatri och verksam inom primärvården.

Läs mer: ”Sofia Rydgren Stale föreslås som ny ordförande”

COVID-19

Nu införs skärpta restriktioner i Västerbotten

Skärpta allmänna råd införs även i Västerbotten på grund av den ökade spridningen av covid-19. Det har Folkhälsomyndigheten beslutat.

Antalet bekräftade fall av covid-19 har, i likhet med på andra håll, ökat kraftigt i Västerbottens län under de senaste veckorna, vilket har lett till en ökad belastning på hälso- och sjukvården, rapporterar VK.

Region Uppsala har samtidigt meddelat att regionen går upp i förstärkningsläge som en följd av utvecklingen. I Region Stockholm är i nuläget tre sjukhus i stabsläge: Capio S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus. Södersjukhuset har gått upp från stabsläge till förstärkningsläge.

Läs mer: ”Klart: Skärpta restriktioner i Västerbotten”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-05

Danmarks sjukvårdssystem värnade den vanliga vården – Sverige misslyckades / Ledaren: Danmarks siffror visar hur 21 fristående ”länder” drabbar sjukvården / Experimentet som gav de äldre livslusten tillbaka / IVA vid Södertälje sjukhus använde försvarsmaktens metoder för omhändertagande av personal / Italientema: Han larmade världen och hjälteförklarades – hur tänker han nu? / Så belönade regionerna de som kämpat mot pandemin

Prenumerera