Nyhetsarkiv

Svensk politiker träffade Fikru Maru

”En person med en väldigt enkel men naturlig pondus.”

Så beskriver läkaren och politikern Margareta Sidenvall sitt möte i Etiopien med fängslade Fikru Maru.

Den pensionerade gynekologen och Gävleborgspolitikern Margareta Sidenvall (KD) har engagerat sig i Hudiksvallsläkaren Fikru Marus sak.

I höstas var hon själv i Etiopien för att arbeta på ett sjukhus i västra Etiopen. På vägen hem till Sverige stannade hon i Addis Abeba för ett möte med Fikru Maru.

– Jag ville få mer information men också visa mitt stöd. Landstinget borde engagera sig för en medarbetare som befinner sig i trångmål.

I fängelset får Fikru Maru endast ta emot besök av familj och representanter för den svenska regeringen, men i samband med en hälsokontroll utanför fängelset fanns det möjlighet för Margareta Sidenvall att träffa honom i Addis Abeba.

– Han kom med sina väpnade vakter och vi sågs i sjukhusets kafeteria.

Ett syfte med mötet var också att Fikru Maru ville överlämna ett brev till Sveriges utrikesminister Margot Wallström med en vädjan om att hon ska engagera sig i hans fall.
Enligt Margareta Sidenvall trodde Fikru Maru då att Margot Wallström inte ens kände till hans fall. Hur det var då är oklart men numera känner hon till det, det framgick av det brevsvar från UD som överlämnades av ambassadpersonal när de besökte honom i fängelset i början av februari.

”Vi kommer fortsätta att noga följa ditt ärende via vår ambassad och jag kan försäkra dig om att du inte är bortglömd”, skriver Per Holmström, chef för UD:s enhet för konsulära och civilrättsliga ärenden.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera