Svart dag för sjukvårdens näringsexperter när de svarta lådorna kom
Många har klagat på förtaget Sodexo som vann upphandlingen om sjukhusmaten i Stockholm. Men sanningen är den att landstinget har fått vad de beställt.
Landstingsledningen har medvetet valt att centraliserat sjukhusmaten så mycket det går. 2008 tecknades ett avtal värt 900 miljoner kronor mellan Stockholms läns landsting och företaget Sodexo. Det innebär att företaget ska leverera enportionsmat, av typen SoFresh, och cook chill fram till 2015.
”Sjuka personer är stressade och behöver extra av allt”
Martin Ingvar, professor i Integrativ medicin vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet, konstaterar att en sjuk person är stressad och behöver extra av allt, framför allt uppskattad mat som väcker matlust för att få i sig tillräckligt med energi.
– Vill man att patientens behov ska stå i centrum bör man väga in mer än bara portionskostnaden i valet av sjukhusmat, säger han.
Han pekar också på att patienterna i dagens sjukvård är betydligt sjukare än vad de var bara för 10-15 år sedan.
– Många är under- eller felnärda redan när de kommer till sjukhuset efter en sjukdomsperiod hemma. Det gör att sjukhusmatens betydelse ännu viktigare, säger han.
Många riskerar undernäring
Idag riskerar många av patienterna på sjukhus och vårdinrättningar undernäring. Martin Ingvar som tillsammans med Gunilla Eldh, tidigare i år kom ut med boken ”Hjärnkoll på vikten” som framförallt handlar om hur man undviker övervikt betonar att sjukvården kan använda samma kunskap också för att undvika undernäring.
Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet och överläkare vid Livsstilsmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset pekar också hon på vikten av att patienterna får i sig tillräckligt med energi.
– De flesta som är sjuka har nedsatt aptit men samtidigt ett ökat energibehov, säger hon.
Mai-Lis Hellénius betonar att en sjuk person behöver fullvärdig kost för att återhämta sig.
– Allt går kanske inte att få in i en måltid men över dygnet bör patienterna få en kost som innehåller proteiner, essentiella fetter, spårämnen kolhydrater och vitaminer.
Ska vara en glädjestund
Mai-Lis Hellénius betonar att mattillfällena ska vara en glädjestund för patienterna.
– Jag skulle vilja att det var vackert dukat och lugn och ro och att den mat som ska vara varm är det liksom att den kalla maten är kall, säger hon.
Mai-Lis Hellénius betonar att det finns flera studier som visar kostens betydelse för hälsan, framförallt när det gäller hjärt/kärlsjukdomar. En av de tydligaste är en fransk koststudie. Den visade att män och kvinnor som haft sin första hjärninfarkt och fick upprepade råd att äta av vi kallar ”medelhavsdiet”, minskade risken med hela 70 procent att återinsjukna och dö i hjärtkärlsjukdom.
Även om vårdtiderna på sjukhus är korta, medelvårdtiden är i dag fyra dygn, så anser Mai-Lis Hellénius att det är viktigt att sjukvården föregår med gott exempel när det gäller maten.
Fotnot. Mai-Lis Hellénius utkom 2010 med boken Hälsosam livsstil och det goda livet, på Ica bokförlag. Martin Ingvar utkom 2010 tillsammans, med journalisten Gunilla Eldh med Hjärnkoll på vikten, på Natur och kultur.