Svante blev divisionschef inom sjukvården
– Jag trivdes jättebra med mitt arbete på AstraZeneca och hade tänkt återvända till sjukvården betydligt senare, säger han.
Han agerade snabbt när beskedet kom att större delen av forskningen vid AstraZeneca i Södertälje skulle läggas ned.
– Jag satte omedelbart igång att ringa runt i mitt nätverk och fick snabbt kontakt med ett rekryteringsföretag som behövde en läkare som kunde gå in och ta ett uppdrag i Sörmland, berättar han.
Men det var inte självklart att han skulle ta jobbet.
– Jag funderade på en mängd olika typer av jobb innan jag bestämde mig, allt från ett projekt under uppbyggnad i Singapore till det här jobbet i Sörmlands sjukvård. Det var flera olika saker att väga in, hur långt från Sverige jag ville jobba och ville jag fortsätta inom läkemedelsforskning.
Spännande jobb med bredd
Men när han följde upp diskussionen med Sörmlands landsting tyckte han att jobbet verkade spännande och intressant.
– Det innebär att jag som är psykiatriker fått möjlighet att bredda mig som divisionschef för internmedicin, säger han.
På AstraZeneca var hans arbete fokuserat på att omsätta nya biologiska principer från djur till människa och se om de var relevanta för sjukdomar inom området kognition, där Alzheimer är det största forskningsområdet.
– Alla var medvetna om att vi inte hade gjort några viktiga genombrott på flera år. Men det kom ändå oväntat att företaget skulle ta ett så radikalt grepp som det gjorde, konstaterar han.
Möjligheter att tänka nytt
Han menar att det är självklart att företaget inte kunde fortsätta att investera i något som inte gav resultat. Men anser att man hade nya intressanta forskningsprojekt på gång inom Alzheimer. En del av dessa projekt har nu istället gått vidare till en slimmad, virtuell forskningsorganisation i Boston.
– Det här innebär också möjligheter för oss att tänka nytt, att omdefiniera den akademiska forskningen, konstaterar han.
Efter åtta år på AstraZeneca är Svante Nyberg positivt överraskad över att det hänt en hel del saker som förbättrat sjukvården.
Som exempel nämner han att när han lämnade Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, där han var sektionschef, skrevs fortfarande alla journaler på papper. Idag har IT slagit igenom helt och fullt.
Industrin ligger före när det gäller ledarskap
Bland det mest positiva menar han är utvecklingen av nationella riktlinjer och vårdprogram.
– Inom områden som stroke och hjärt-kärlsjukdomar har det medfört stor patientnytta och hjälpt till att reda ut vad som är sunda prioriteringar i vården, säger han.
Däremot menar han att landstingen har mycket att lära om hur man motiverar och belönar medarbetare.
– Jag skulle vilja se ett mer systematiskt tänkande när det gäller ledarskap och personlig utveckling. Där ligger industrin långt före, konstaterar Svante Nyberg.