Nyhetsarkiv

Svalt intresse för individuella löneförhandlingar i Stockholm

– Vi har haft kontakt med i stort sett alla arbetsgivare här i Stockholm. Men det är få som vill testa den nya modellen, säger Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening med cirka 8 000 läkare.

Bara två sjukhus har svarat positivt på läkarföreningens initiativ.

– Det är ett par kliniker på Huddinge sjuhus och Ersta sjukhus. Men på Ersta vill man vänta till nästa år eftersom man inte klarar att ta till sig hela informationsdelen så snabbt, säger Tomas Flodin.

Landstingskontoret som är arbetsgivare för Karolinska sjukhuset och Södertälje sjukhus har tills vidare sagt nej till den nya förhandlingsordningen.

– Möjligen kan man tänka sig att pröva detta i liten skala i likhet med vad man gjort med sköterskorna. Men det innebär i praktiken att arbetsgivaren bara meddelar lön. Och då handlar det inte om förhandling. Det är en ordning som vi naturligtvis aldrig accepterar, då skulle ju facket kapitulera helt, säger Tomas Flodin.

Så därför blir det bara på Huddinge sjukhus som man kommer att inleda förhandlingar med lönesamtal enligt den nya modellen redan i år.

Thomas Flodin hoppas dock att det ska leda till att andra arbetsgivare ska få en mer positiv syn och hållning till den nya förhandlingsordningen så att man på allvar kan komma igång med individuella lönesamtal.
– Men det förutsätter god vilja från båda parter. Och det tycker jag att vi i alla fall har visat.

Misslyckas man med de individuella förhandlingarna och inte kommer överens lyfts förhandlingarna upp till en högre nivå.

För även om arbetsgivarna i Stockholm hittills inte visat något större intresse av att förhandla enligt den nya förhandlingsordningen innebär det inte att någon blir utan löneökning.

– Nej, vill eller kan man inte förhandla individuellt så gäller den gamla förhandlingsordningen, säger Thomas Flodin. Då får de fackliga företrädarna sköta förhandlingarna precis som tidigare.

Under hösten ska Stockholms läkarförening göra en utvärdering av årets förhandlingar och då bestämma sig för hur man ska agera nästa år.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera