Nyhet

Storm i pressen stoppade nytänkande

Synnevö Ödegård, som i början på 1990-talet arbetade på Socialstyrelsens tillsynsenhet, minns de häftiga reaktionerna i pressen när Socialstyrelsen försökte att arbeta mindre straffande och mer preventivt med fel och brister inom sjukvården.

– Vi beslutade att prevention skulle vara vår ledstjärna och anmälde färre fall till HSAN, fast det vållade en enorm presstorm. Personligen tror jag att det var därför som man stramade åt tyglarna igen och inte vågade fortsätta på den inslagna vägen, säger Synnevö Ödegård, som hoppas och tror att tiden är mogen för ett nytt patientsäkerhetstänkande, trots Expresens uthängning av läkare.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera