Nyhetsarkiv

Storm i pressen stoppade nytänkande

Synnevö Ödegård, som i början på 1990-talet arbetade på Socialstyrelsens tillsynsenhet, minns de häftiga reaktionerna i pressen när Socialstyrelsen försökte att arbeta mindre straffande och mer preventivt med fel och brister inom sjukvården.

– Vi beslutade att prevention skulle vara vår ledstjärna och anmälde färre fall till HSAN, fast det vållade en enorm presstorm. Personligen tror jag att det var därför som man stramade åt tyglarna igen och inte vågade fortsätta på den inslagna vägen, säger Synnevö Ödegård, som hoppas och tror att tiden är mogen för ett nytt patientsäkerhetstänkande, trots Expresens uthängning av läkare.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera