Nyhetsarkiv

Storm i pressen stoppade nytänkande

Synnevö Ödegård, som i början på 1990-talet arbetade på Socialstyrelsens tillsynsenhet, minns de häftiga reaktionerna i pressen när Socialstyrelsen försökte att arbeta mindre straffande och mer preventivt med fel och brister inom sjukvården.

– Vi beslutade att prevention skulle vara vår ledstjärna och anmälde färre fall till HSAN, fast det vållade en enorm presstorm. Personligen tror jag att det var därför som man stramade åt tyglarna igen och inte vågade fortsätta på den inslagna vägen, säger Synnevö Ödegård, som hoppas och tror att tiden är mogen för ett nytt patientsäkerhetstänkande, trots Expresens uthängning av läkare.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera