Nyhetsarkiv

Stor framgång för sjukvårdspartierna i landstingsvalen

Trots att valresultatets siffror fortfarande är preliminära pekar det i nuläget på flera framgångar för sjukvårdspartierna runt om i landet. I Norrbotten kan Sjukvårdpartiet ta över makten från Socialdemokraterna och i Sörmland ser Vård för pengarna ut att bli näst största parti. Även i Västernorrland och Jönköpings län har partierna med sjukvården i fokus tagit sig in i fullmäktige. 

Sjukvårdspartierna runt om i Sverige har flyttat fram sina spelpjäser. Det kan konstateras efter söndagens val och det preliminära resultatet under måndagen.

I Norrbotten pekar allting på maktskifte i landstingsfullmäktige. Sjukvårdspartiet i Norrbotten går med sina 34,9 procent om Socialdemokraterna som i sin tur backade till 29,7 procent. Det slutgiltiga resultatet presenteras när samtliga förtidsröster och poströster räknats. Men segerkänslan har redan infunnit sig.

– Det känns jättebra, vi har ju gått starkt framåt och över förväntan. Det är ett stort framsteg i Norrbotten, S har ju suttit i någon form av ledning i 84 år, och nu ser det ut som om maktinnehavet bryts, det är vi jätteglada för, säger Kenneth Backgård, partiledare Sjukvårdpartiet Norrbotten.

Varför tror du att Norrbottningar röstat fram er? 

– Vi står ju för en decentraliserad sjukvård, till skillnad från nuvarande ledning som har centraliserat allt från distriktssköterskor, flyttat allmänkirurgi, och överhuvudtaget satt vården på hjul. Det här oroar befolkningen, man tror inte längre på systemet. Man ser att det försvinner verksamheter från närområdet hela tiden. Det där har gett resultat, vi driver ju den motsatta politiken, säger Kenneth Backgård.

I Sörmland pekar siffrorna på att Vård för pengarna blir det nästa största partiet. Med 18,6 procent kniper de ytterligare sju mandat i landstingsfullmäktige.

– Det känns jättebra och vi är jättenöjda. Vi har gått framåt jättestarkt i hela Sörmland. Fyrdubblat i Strängnäs, tredubblat i Eskilstuna och det är jättebra. Sen blev vi inte största parti men vi är nöjda, säger Jonas Lindeberg, partiledare för Vård för pengarna.

Vad vill ni göra härnäst? 

– Vårt mål är att vara med och styra. Då kommer vi driva de här frågorna med en anan styrmodell och organisationsmodell där man lägger fokus och pengar på vårdgolvet istället uppe i organisationen, säger han och fortsätter:

– De flesta sjukvårdspartier startas för att rädda ett sjukhus. Vi har startat med avsikt att ändra hur vården leds och styrs, det är en helt annan infallsvinkel. Vi ska försöka göra Sörmland till ett pilotlän för andra styrelseformer.

Varför tror du att just den infallsvinkeln attraherar väljarna? 

– Väljarna ser ju också att vårdpersonalen går på knäna, att köerna växer och att det behövs fler händer på vårdgolvet. Väljare förstår att personal flyr från den arbetssituation och arbetsmiljö som är, så de håller med oss helt enkelt. De ser det själva när de eller deras anhöriga söker vård, säger Jonas Lindeberg.

Det blev ett kanonval även för de nya partierna Bevara akutsjukhusen, (Jönköpings län) samt Sjukvårdpartiet i Västernorrland. Med sju mandat vardera tar de plats i respektive landstingsfullmäktige för första gången.

I Värmland gick det dock blygsamt framåt för Sjukvårdspartiet Värmland som ökade svängrummet i fullmäktige med två mandat och ser nu ut att få sju mandat. I grannlänet fick Dalarnas Sjukvårdsparti liknande framgång med två mandat och landar därmed på totalt sex mandat. I Blekinge gick det inge vidare för SoL-partiet som med 0,3 procent röster uteblev från mandatfördelningen och Sjukvårdpartiet i Gävleborg förlorade ett mandat.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera