Nyhetsarkiv

Stor brist på intensivvårdsplatser för barn

En fjärdedel av de intensivvårdsplatser för barn som finns i Sverige är stängda – det visar Dagens Nyheters kartläggning.

Enligt DN:s kartläggning har samtliga intensivvårdsavdelningar för barn stängda vårdplatser och man tvingas att skicka svårt sjuka barn utomlands på grund av vårdplatsbristen.

– På gamla Astrid Lindgrens barnsjukhus hade vi åtta platser öppna vilket ofta inte räckte till. På Nya Karolinska har vi nu en plats mindre. När vi saknar platser får vi ringa runt till andra sjukhus i Sverige. Om ingen kan hjälpa oss med plats försöker vi utomlands, som Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, säger Ann Dahlberg, läkare på barnintensiven på Nya Karolinska, till DN.

Anledningen uppges vara bemanningsproblemen och av de 37 fastställda vårdplatser som finns är 27 öppna – på Nya Karolinska i Solna är sju av tio vårdplatser öppna, på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är tio av tolv platser öppna, vid Skånes universitetssjukhus i Lund är sju av elva platser öppna och på Akademiska sjukhuset i Uppsala är tre av fyra vårdplatser öppna.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera