Stor brist på intensivvårdsplatser för barn

En fjärdedel av de intensivvårdsplatser för barn som finns i Sverige är stängda – det visar Dagens Nyheters kartläggning.

Enligt DN:s kartläggning har samtliga intensivvårdsavdelningar för barn stängda vårdplatser och man tvingas att skicka svårt sjuka barn utomlands på grund av vårdplatsbristen.

– På gamla Astrid Lindgrens barnsjukhus hade vi åtta platser öppna vilket ofta inte räckte till. På Nya Karolinska har vi nu en plats mindre. När vi saknar platser får vi ringa runt till andra sjukhus i Sverige. Om ingen kan hjälpa oss med plats försöker vi utomlands, som Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, säger Ann Dahlberg, läkare på barnintensiven på Nya Karolinska, till DN.

Anledningen uppges vara bemanningsproblemen och av de 37 fastställda vårdplatser som finns är 27 öppna – på Nya Karolinska i Solna är sju av tio vårdplatser öppna, på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är tio av tolv platser öppna, vid Skånes universitetssjukhus i Lund är sju av elva platser öppna och på Akademiska sjukhuset i Uppsala är tre av fyra vårdplatser öppna.

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd