Stopp för biologiska läkemedel i Skåne

Pengarna räcker inte till för att följa nationella riktlinjer på reumatologiska kliniken och hudkliniken vid Skånes universitetssjukhus. I båda fallen rör det sig om biologiska läkemedel, så kallade TNF-hämmare.

På reumatologen får nya patienter bara tas in om behandlingen kan avslutas för någon annan. För patienter med svår psoriasis har inga recept på biologiska läkemedel förnyats sedan den 1 juli i år. Orsaken är att pengarna inte räcker till – alla kliniker har absoluta krav på sig att hålla budgeten.

I ett debattinlägg i tidningen Sydsvenskan skriver Johan Richter, professor och överläkare på hematologen vid Skånes universitetssjukhus, att regionen misslyckats med att omfördela resurser mellan olika kliniker på sjukhuset och mellan sjukhus i regionen. Ett tydligt exempel är att psoriasispatienter i Kristianstad kan få den behandling de nekas i Lund.

”Överväganden som innebär att man enbart av resursskäl avstår från att ge viss vård måste föras upp på politisk nivå, tydligt synliggöras för medborgarna och prioriteras gentemot andra områden inom vården och i samhället.” skriver Johan Richter.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04