Nyhetsarkiv

Stopp för antroposofiska medel

 På torsdagen beslutade regeringen att det nuvarande försäljningstillståndet för antroposofiska medel ska förlängas i två år. Därefter ska möjligheten till förlängning tas bort ur läkemedelslagen. ”Äntligen är det slut på  22 år av undantag” säger Sjukhusläkarnas Shokoufeh Manouchehrpour.

I går, torsdag,  meddelade regeringen att man har för avsikt att presentera ett lagförslag som från den 1 juli år 2018 kommer att ta bort möjligheten att bevilja särskilda försäljningstillstånd för antroposofiska läkemedel.

– Beslutet innebär att det äntligen är slut på  22 år av undantag, det vill säga”gräddfil”, för antroposofiska medel att kunna säljas i Sverige utan krav på vetenskaplig evidens, säger Shokoufeh Manouchehrpour, gynonkolog och styrelseledamot i Sjukhusläkarna, som har varit engagerad i frågan och bland annat talat för styrelsens motion angående antroposofiska läkemedel till Läkarförbundets fullmäktige.

Shokoufeh Manouchehrpour är  förespråkare av ”skolmedicin” som baseras på ”vetenskap och beprövad erfarenhet”, berättar hon.

– Därför är jag väldigt nöjd med beslutet och att det inte lämnar några kryphål för senare undantag. Jag hoppas att sjukvårdens huvudmän inom kort avslutar sina avtal med försäljare av dessa medel så att mina kollegor inte längre behöver utfärda remisser till den klinik som använder sig av den här typen av behandlingar, säger hon.

Och den önskan verkar på väg att gå i uppfyllelse. Under torsdagen uppgav Sveriges Radios Ekoredaktion att Stockholms läns landsting inte kommer att förlänga sina avtal med antroposofiska Vidarkliniken efter att en färsk granskning av verksamheten visat på stora brister. Och även Region Skåne, som har haft avtal med Vidarkliniken sedan år 2009, kan komma att sägas upp det  i förtid, meddelade regionrådet Anders Åkesson (MP) till Sydsvenskan.

Regeringen förväntas även komma med ett annat förslag om en övergångsreglering i läkemedelslagen som ska gälla i tre år. Anledningen är att tillverkare av antroposofiska medel ska få tid att sa­mman­ställa det underlag som krävs för ansökningar till Läkemedelsverket om godkännanden eller registrering av de antroposofiska medel som nu omfattas av det tillfälliga försäljningstillståndet.

Sammantagen innebär det tvååriga försäljningstillståndet och den tänkta övergångsregleringen en omställningsperiod på fem år, något som välkomnas av Vidarkliniken.

”Beslutet innebär också att det skapats möjligheter för oss att arbeta mot en långsiktig reglering av våra läkemedel i Sverige. Regeringens beslut ger oss i praktiken fem år av förberedelser för att få våra läkemedel registrerade, vilket vi bedömer som en rimlig tid”, skriver kliniken på sin hemsida.

 

 

 

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera