Nyhetsarkiv

Stockholms läns landsting behåller ”strumpavtalet”

Efter den så kallade strumpskandalen har nu Stockholms läns landsting beslutat att behålla avslutsavtalet med företaget Onemed. Detta efter att Alliansen använt sin utslagsröst, det rapporterar SVT Nyheter.

SVT Nyheter avslöjade förra året att Stockholms läns landsting slutit att avtal med företaget Onemed som bland annat inkluderade inköp av specialstrumpor för 6 000 kronor. Då det avslöjades skrevs ett avslutsavtal med företaget som skulle garantera dem 450 miljoner om året i två års tid.

Men i förra veckan kom förvaltningsrättens dom: landstinget gjorde fel som skrev på det så kallade avslutsavtalet med Onemed. Enligt SVT skriver domstolen att ”beslutet att ingå avtalet har således inte tillkommit i laga ordning och ska upphävas”. Frågan togs därför upp i hälso- och sjukvårdsnämnden under tisdagen – där beslut om att behålla det avslutsavtal som finns med företaget Onemed fattades.

Enligt SVT Nyheter Stockholm ville Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet få till en omförhandling av avtalet – och eventuellt stämma företaget om de förhandlingarna misslyckades – men Alliansen tyckte annorlunda.

– Vi har ett avslutsavtal med Onemed och vi tror att vi har kommit till vägs ände vad gäller möjligheten att omförhandla det. Vi tror inte att vi skulle kunna få till stånd ett nytt avtal som skulle bli billigare eller bättre för vare sig skattebetalare eller patienter än det avtal vi har idag. Det vi nu vill fokusera på är en snabb och bra framtida lösning när det gäller förbrukningshjälmedlen, säger Rasmus Jonlund, presschef för Liberalerna i landstinget, till SVT.

Oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP) menade dock att Alliansen agerar ”vårdslöst med skattebetalarnas pengar”.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera