Nyhetsarkiv

Startade Facebookgrupp för snabbare väg i vården

Hur kan vägen in i den svenska vården påskyndas och underlättas? Och hur bär man sig åt för att få en praktikplats på ett svenskt sjukhus?

Bassel Qaddoura

Ögonläkaren Bassel Qaddoura driver en Facebookgrupp där framtidens svenska vårdpersonal kan mötas och diskutera.

– I gruppen finns bland annat läkare, apotekare och sjuksköterskor från flera olika länder. Vi diskuterar många av de saker som är viktiga för oss på vägen mot en svensk legitimation, säger Bassel Qadoura som är en av Facebookgruppens sex administratörer.

På kort tid har ”Framtidens vårdpersonal i Sverige” fått över 750 medlemmar, berättar han och tillsammans har medlemmarna i gruppen bland annat utarbetat ett förslag till Socialstyrelsen på hur det svenska systemet kan och borde förbättras.

– Vårt förslag är att det ska bli mer som det är i Tyskland eller Storbritannien. Väntetiderna i Sverige är alldeles för långa och man måste göra AT igen trots att man redan har gjort det i Syrien eller Irak. Vi har också lämnat in synpunkter när det gäller språk och kunskapsprov.

Själv är Bassel Qaddoura ögonläkare. Han skickade sina papper till Socialstyrelsen i mars och pluggar SFI-kurs D medan han väntar.

– Men många är helt klara med språket och får trots det inget beslut från Socialstyrelsen. Det är klart att det är frustrerande. Med den här gruppen hoppas jag kunna åstadkomma en skillnad.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera