Start till sommaren för nationella mätningar av överbeläggning

Någon gång under sommaren 2012 öppnar en ny nationell databas på SKL för inrapportering av överbeläggningar på akutsjukhus. Mätningar ska genomföras kl 06.00 varje morgon enligt Socialstyrelsens nya indikatorer:

1. Överbeläggningar (beräknas genom att subtrahera antalet disponibla vårdplatser från antalet inskrivna patienter). Beräkningen ska göras per vårdenhet (slutenvårdsavdelning eller motsvarande).

2. Utlokaliserade patienter.

3. Utskrivningsklara patienter.

Mätningarna är ett led i Socialstyrelsens arbete för att följa upp och utvärdera överbeläggningarna.

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna