Nyhetsarkiv

Stängda vårdplatser slår hårt mot intensivvårdsavdelning

På kirurgavdelningen på Växjö lasarett har vårdplatserna i år dragits ned från 26 till 16. Och det handlar inte om ett tillfälligt sommarläge, utan om en vårdplatsbrist som nu har blivit permanent. Något som även slår hårt mot intensivvårdsavdelningen, enligt Jan-Michael Breider, intensivvårdsläkare.

Tidigare har Region Kronoberg haft en relativt god bemanning bland sjuksköterskorna, enligt Edvard Lekås, specialist på kirurgavdelningen vid Centrallasarettet i Växjö.

Men i år har läget försämrats. Bristen på sjuksköterskor gör att kirurgavdelningen på lasarettet nu bara kan hålla 16 av 26 vårdplatser öppna, berättar Edvard Lekås för Sjukhusläkaren.

– Så kommer det att förbli så länge vi inte har sjuksköterskor, konstaterar han.

Flera sjuksköterskor har slutat på senare tid; en del för att vidareutbilda sig, en del för att bli barnmorskor, berättar Edvard Lekås.

Vårdplatsbristen får även konsekvenser för intensivvårdsavdelningen, enligt intensivvårdsläkare Jan-Michael Breider, som möter oss vid dörren in till operationssalarna.

– Vi får hålla patienterna längre på IVA för att vi får inte iväg dem. På observationsplatserna på AVA kan de däremot säga nej med hänvisning till att de inte har personal en kväll, säger han.

En patient som är för sjuk för att gå till en vanlig avdelning och för frisk för att ligga på intensiven, tar intensivvårdsavdelningen hand om ändå, berättar Jan- Michael Breider.

– Någon måste ju göra det.

På vilket sätt är detta ett problem?

– Det är ganska vanligt att man bestämmer på morgonen att vi måste bli av med en patient från intensiven. Men först fem minuter i fyra innan nattjouren går på skickas patienten till avdelningen. Då byter de personal och det är inte alltid avdelningsläkaren är kvar. Det är bättre för patienten att få komma till en vanlig avdelning tidigt på dagen satt personalen där hinner lära känna patienten och se de problem patienten har, resonerar Jan-Michael Breider.

Även om just intensiven är fullt bemannad till hösten är hälften av personalen där nyutbildad, vilket gör att alla inte kan köra dialysmaskiner eller exempelvis behandla de svåraste patienterna fullt ut. Flera sjuksköterskor går fortfarande bredvid för att lära sig, enligt Jan-Michael Breider.

På frågan om vad man ska göra åt vårdplatsbristen på lasarettet, är Edvard Lekås och Jan-Michael Breiders svar samstämmigt:

– Se till att rekrytera sjuksköterskor. De finns, men de behöver pengar och bättre arbetsmiljö, säger Edvard Lekås.

Jan-Michael Breider tillägger:

– Det viktigaste är att personalen trivs på jobbet att de får en rimlig lön och arbetstider som passar dem.

Kirurgkliniken disponerar tre vårdavdelningar; en på sjukhuset i Ljungby och två på sjukhuset i Växjö och har även platser på Akutvårdsavdelningen på sjukhuset i Växjö.

Det totala antalet vårdplatser är 81, men till följd av bristen på sjuksköterskor kommer man under hösten endast att ha 60 platser öppna, uppger Johan Moberg, verksamhetschef Kirurgkliniken, Region Kronoberg.

Men att patienter blir kvart på intensivvårdsavdelningen trots att de skulle kunna överföras till vårdavdelning förekommer sällan, hävdar Johan Moberg.

”När detta sker så är det enbart under förutsättning att det finns lediga platser på intensivvårdsavdelningen samtidigt som det är fullbelagt eller överbelagt på vårdavdelningarna. Jag ser inget problem med detta, eftersom dessa patienter snabbt kan överföras till vårdavdelning om behovet av intensivvårdsplatser ökar”, uppger Johan Moberg i ett mailsvar till Sjukhusläkaren.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera