Nyhetsarkiv

Stängda operationssalar öppnar på måndag

NU-sjukvården planerar att öppna de stängda operationssalarna på NÄL i Trollhättan på måndag, om det under helgen inte dyker upp någon orsak att ompröva beslutet. Västfastigheter och extern expertis har efter en rad tester inte kunnat hitta något sjukdomsframkallande ämne.

Åtta operationssalar på NÄL har hållits stängda sedan i tisdags förmiddag (den 24:e maj) när ett tjugotal anställda upplevde stickningar i halsen och i vissa fall andningsbesvär. Västfastigheter som förvaltar byggnaden, och extern expertis som tillkallats har sedan dess arbetat med att försöka hitta orsaken, men ännu inte lyckats hitta problemet. Däremot har en rad tester tagits som inte visat på att det finns skadliga partiklar eller ämnen i luften. Arbetet kommer att fortsätta under helgen, bland annat en provtryckning för att säkerställa att det inte finns några läckage in i operationssalarna.

Om inget händer under helgen kommer NÄL successivt att återuppta operationsverksamheten på måndag.

”Vi har full förståelse för den berättigade oro som personalen på operationsavdelningen känner. Några i personalen har blivit sjuka, och orsaken har inte kunnat påvisas. Men de tester och de åtgärder som Västfastigheter nu har presenterat, gör att vi bedömer att lokalerna från nästa vecka anses som säkra, säger Lars Wiklund, sjukhusdirektör i NU-sjukvården i en kommentar.

Det höjda beredskapsläget förstärkningsläge kommer att kvarstå på NÄL in i nästa vecka. Beslutet om att öppna operationssalarna kan komma att omprövas om det dyker upp information om att de inte är säkra.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera