Ständigt nya sjuksköterskor i Borås
Ständigt nya sjuksköterskor utan rutin på det mest basala – anestesiläkaren Peter Geigers arbetsmiljö har påverkats kraftigt av de senaste årens sjuksköterskebrist.
Telefonen ringer och rycker abrupt upp honom ur sömnen. ”Det är stopp i en CVK” meddelar sjuksköterskan i andra änden och patienten måste få mediciner. Hon bedömer situationen som akut och Peter Geiger ger sig i väg till undsättning. En halvtimme senare går han suckande tillbaka till jourrummet. Han har konstaterat att kranen på CVK:n hade snurrats åt fel håll. Än en gång har han ryckt ut för en arbetsuppgift som en rutinerad sjuksköterska hade löst själv utan minsta problem.
– Min bedömning är att den här typen av arbetsmiljöproblem började för 3-4 år sedan och har eskalerat stadigt sedan dess. Vi blir kallade som ”stickhjälp” till svårstuckna patienter, men när vi kommer dit har de inte ens försökt. ”Jag är helt nyutbildad” kan sjuksköterskan förklara det hela med – och för oss på IVA tar det här oerhört mycket resurser, säger Peter Geiger som är överläkare på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås.
Exemplen på förhållandevis basala situationer som vårdavdelningarna inte alls anser sig kunna lösa är åtskilliga, menar Peter Geiger. Så sent som dagen innan kallades han till en vårdavdelning där en patient med pneumoni behövde hjälp med att bli av med slem i munnen.
– Han kunde inte svälja ner det och behövde kanske sugas rent en till två gånger per arbetspass. Det ansågs inte möjligt på denna avdelning. Vi försökte vara tydliga – det här är något som en vanlig sjuksköterska bör kunna, oavsett om det är två gånger per dag eller var tredje eller fjärde timme så bör det vara möjligt utan hjälp från personal på IVA.
Förklaringen, menar Peter Geiger, är den enorma personalomsättning på de vanliga vårdavdelningarna. Resultatet blir att personalen på intensivvårdsavdelningarna – vars uppgift är att ta hand om patienter som behöver vårdåtgärder som inte går att tillhandahålla någon annanstans på sjukhuset – ständigt blir nerringda av osäkra sjuksköterskor som är nya i sin roll.
– Det är säkert inte ett isolerat Boråsproblem men det leder till stor frustration för oss här på IVA – både bland läkarna och sjuksköterskorna. Vi har vårdavdelningar där den sjuksköterska som har varit längst i tjänst bara har jobbat ett halvår. Plötsligt räknas blodtrycksmätning två gånger per dygn som ”övervakning av vitalfunktioner” och därmed en IVA-indikation i andras ögon.
Mellan fyra och sex gånger under ett normalt arbetspass uppskattar Peter Geiger att han som läkare ställs inför frågor av den här basala karaktären.
– Det blir ett aldrig sinande flöde av telefonsamtal där man med stor tålamod får förklara de allra enklaste småsaker. Man blir ständigt väckt under sina jourpass för rena handhavandeproblem som att en välfungerande CVK ”inte går att spola” eller för att en patient är smärtpåverkad trots EDA-kateter och så kommer man dit så har hela katetern åkt ut och sjuksköterskan har inte ens märkt det. Det blir en otrolig stress i längden för oss och jättemånga onödiga konsultationer. Vi ställs inför tuffa prioriteringskrav som inte alls har med medicin att göra utan om att resursbristen på andra håll ska kompenseras.
Att sjuksköterskorna på vårdavdelningarna ständigt slutar beror på att kraven är för höga och att arbetsmiljön även för dem är väldigt stressande, menar Peter Geiger. Det råder helt enkelt en obalans mellan kraven, möjligheterna och resurserna ute på vårdavdelningarna. Försök har gjorts för att förstärka den praktiknära utbildningen på skolan men resultaten låter vänta på sig.
– Man har också försökt locka med högre löner – sjuksköterskorna har fått ett bra påslag i den senaste lönerevisionen. Men det här tar tid. Det är inte gjort i en handvändning.
Även från intensivvårdens sida har man gjort sitt bästa för att förebygga problematiken, berättar Peter Geiger. Breda utbildningar i basalkunskap har arrangerats – som praktisk skötsel av CVK och omhändertagande av patient med tracheostomi och drän.
– Våra IVA-sjuksköterskor kommer ut till avdelningarna och berättar hur man gör. Länge fanns det ingen avdelning som tog emot patienter med thoraxdrän så alla de patienterna fick ligga kvar på IVA. Nu finns det äntligen en avdelning som kan ta emot dem igen.
Vad anser du behöver göras för att förbättra läkarnas arbetsmiljö i det här avseendet?
– Framför allt är det här en ledningsfråga. Det har blivit en ond cirkel som bara går nedåt och nedåt. Personalbristen gör att utbildningar inte kan genomföras ordentligt och sjuksköterskorna känner sig slutkörda och slutar och börjar på kommunen där lönen är högre. Det handlar om att förebygga och inte låta frustrationen bland sjuksköterskorna uppstå så att de slutar hela tiden. Det behövs bättre handledning på avdelningsnivå och fler anställda som kan avlasta varandra. Mycket av det här som inte funkar går att lära sig – bara sjuksköterskorna får rätt utbildning och stannar kvar längre än ett halvår på samma avdelning. Och med tiden kommer yrkeserfarenhet och stressen minskar.
- Läs sjukhusets kommentar
- Läs mer på tema arbetsmiljö: Hur många säsonger till…?
Löneskillnaden mellan en nyutexaminerad sjuksköterska och en erfaren sjuksköterska är liten. För att få upp sin lön måste en erfaren sjuksköterska byta arbetsplats. Arbetsgivaren gör ingenting för att behålla de erfarna sjuksköterskorna utan har inställningen sjuksköterska som sjuksköterska, bara ”schemaraden” är fylld. Har man den inställningen till de erfarna sjuksköterskorna så är det inte konstigt att det till slut blir så att en avdelning dräneras på kunnande som pvksättning, sugning etc och en läkare får utföra dessa enkla arbetsuppgifter. Måste bli dyrt i längden.
Se till att behålla de erfarna sjuksköterskorna. Det duger inte att ha en löneutveckling på 2000-3000 kronor på 10 år som är fallet idag.
Hur ska en inskolning av nyanställda sjuksköterskor bli bra då deras handledare nästan också är nyanställda? Dessutom är belastningen och stressen så hög idag att handledare knappt hinner ”med sig själv” så att ta hand om och hinna skola in en ny kollega blir en belastning. Men att inte kunna sätta en perifer venkateter efter 3 års utbildning är lite skrämmande.
Skrämmande läsning av anestesiläkare Peter Geigers redogörelse kring vad han möter o vad som händer under hans jourdygn på SÄS.
Mycket av den undermåliga kompetens o osäkerhet hos dagens sjuksköterskor tror jag är orsakat av att grundutbildningen gått från tidigare upplägg med mycket praktik varvat med naturligtvis mycket teori.Nu sker tydligen mycket av både ”praktisk”yrkesutövning o teori inne på sjuksköterskehögskolan.
För att bli en kompetent säker sjuksköterska krävs att man under utbildningen är ute i verkligheten från 2:a terminen(som det var under 5-terminsutbildningen) o därefter VUB när grunden hade ”satt sig”.
Efter varit syrra i 40 år vidmakthåller jag att min sjuksköterskeutbildning på 1970-talet var alldeles utmärkt såväl teori o framförallt praktiken.
Ångrar aldrig mitt yrkesval,men lönesättningen är akut om måste åtgärdas för sen kommer innehållet i pensionskuvertet som det inte finns en chans att överleva på.
Jag är kanske en gammal relik, men jag gick den ”gamla” sjuksköterskeutbildningen på 105 poäng. Där fick vi lära oss allt från grundläggande patientomvårdnad till hög specialiserade åtgärder. Vi praktiserade från allt från långvårdsavdelningar till HIA och IVA och Operation. Kirurgi, Medicin, Psykiatri, Kvinnosjukvård, Röntgenavdelning, Förlossningsavd, Barnsal, osv. Vi var överallt. Farmakologiutbildningen var tämligen avancerad. Det ställdes höga krav för att bli godkänd. Det ställdes stora krav på praktiskt handlag och kunskap. De som började studera på den ”nya” sjuksköterskeutbildningen fick välja om de skulle gå på medicin eller kirurgi. Ssk-elever jag senare var handledare för proklamerade stolt att ”Vi behöver inte kunna farmakologi för det vi behöver veta står i Fass”. Då gjorde jag klart för mina studenter att den medicin som patienten står på ska ni kunna utantill, hur ska ni annars kunna ge den till era patienter om ni inte vet vad det är ni delar ut? Min uppfattning är att mycket har offrats på ”Vetenskapens altare” vad gäller sjuksköterskeutbildningen. Förr kunde en nyutbildad sjuksköterska nästan direkt efter utbildning gå ut och arbeta självständigt. Idag verkar det som att man måste ha särskilda ”inskolningsavdelningar” för att överbrygga gapet mellan skola och ”verklighet”. Kan det vara så att det tar 6 månader för att skola in någon som sjuksköterska idag? Något verkligt konstigt har inträffat efter ”Omvårdnadsteoriernas intåg” Man går i högskola i flera år men saknar ändå elementära kunskaper och FIFA praktiska kunskaper när man är klar till den milda grad att man måste ”skolas in”innan man kan börja arbeta. Minns en kirurg som med illa dold förtjusning som berättade om den nya sjuksköterskan som skulle sätta in en infusionsnål på en patient. ”Hon satte in den åt fel håll!” Sa han och skrattade. Då insåg iofs jag att nu verkar det ha gått riktigt fel med nuvarande utbildning. Finns mycket mer att berätta…
Hej Tobbe
Jag är i dina ögon ”nya sjuksköterska” med snart 3 år erfarenhet.
Jag inser att det är inget fel på mina färdigheter från skola då min skola gav mig möjlighet att ha hela 47 veckor praktik på diverse vårdplatser till skillnad från andra skolor i landet. Det som jag dock uppfattade som problem var att många av mina handlädare hade väldigt lite tid för att lära ut saker som är basala för att bli självständig sjuksköterska och man ofta kände att man stör dessa alltid stressade stackarna.
När jag kom till slut på mitt första jobb var jag redan efter en vecka tvungen att vara ensam kvällsjuksköterska på avdelningen.
Den enda jag kunde konsultera och som gav mig trygghet i situation då en av patienterna fick EP anfall var jourhavande läkare. Det fanns inga sjuksköterskekolegor som man kunde fråga och dubbelkolla om man gjorde allting rätt och denna artikel handlar om just denna problem och inget annat!
Jag håller med Peter Geiger. Problemen finns runt om i Sverige. Vad som är besvärligt är att man från skolan och sjukvården inte kommunicerar om vad för kompetens som förväntas av sjukvården när man är färdig sjuksköterska. På vissa sjukhus/enheter har man infört en sorts relativt t omfattande grundkurs för nya sjukskötersor. Detta borde inte vara nödvändigt. Men om man som en del sjuksköterskor blir påminda om sina tillkortakommanden så byter man nog arbetsplats. Tänk att säkert vissa går till jobbet varje dag men en klump i magen…att man är rädd att göra fel. Kommunikation mellan skola och sjukvård!
Omvårdnadsproblem.
Sjuksköterskor är ”Proffs på Omvårdnad”. Som en första åtgärd så måste man då definiera vad som är Omvårdnad. Jag trodde det var att ta hand om patienten och dennes problem. Typ att sätta nål. Suga slem i halsen på patienten, och annat som patienten behöver i den dagliga omvården på en vårdavdelning.
Men det kan ju vara så att jag missuppfattat hela iden med vad respektive personalkategori skall ägna sig åt för arbetsuppgifter.
Därför måste det vara arbetsgivaren som skall definiera vad en sjuksköterska skall utföra för arbetsuppgifter.
Jag känner mycket väl igen den problematik författaren beskriver. Den är nog likartad på alla större sjukhus.
Men…. problemet är inte oerfarna sjuksköterskor, utan det är ett läkarproblem! Ett attitydproblem!
Om en sjuksköterska känner sig osäker på en bedömning eller åtgärd, t.ex. suga slem i halsen på en patient… ska sjuksköterskan kontakta sin kliniks jour. Om den jouren också är osäker, ska hen kontakta sin bakjour. Om bakjouren (som naturligtvis ska inställa sig på plats på sjukhuset) också är osäker, kan bakjouren konsultera sin kollega anestesijouren.
Tyvärr har mina kollegor anestesijourerna ”skämt bort” vårdavdelningarna med att lösa småproblem.
Omvårdnadsproblem på vårdavdelning skall inte vara en angelägenhet för anestesijourer.
Antalet anestesijourer på storsjukhusen blir bara fler och fler. Många andra kliniker drar ner sin jour till att bli ”beredskap i hemmet”. Man räknar inte med att behöva lösa omvårdnadsproblem.
”Det sköter narkosen”!
Efter 39 års klinisk tjänstgöring, varav 30 år som anestesispecialist på storsjukhus, ska det bli skönt att till årsskiftet gå i pension. Om jag skulle börja om, skulla jag välja annan specialitet. Inte anestesi-intensivvård.