Nyhetsarkiv

Ständig oro att hyrbolag ska locka bort de fast anställda psykiatrikerna

– Just för tillfället ser det bättre ut, men vi har haft det otroligt tufft när det gäller att skaffa läkare. Ibland har det inte funnits någon att ta överhuvudtaget.

Och oron finns där ständigt att något av hyrbolagen som raggar läkare bland den fasta personalen ska lyckas locka bort någon av de läkare som hon så väl behöver på kliniken.

Helst skulle Ingeborg Pettersson vilja ha bort stafettläkeriet helt och hållet.

– Det blir sämre för patienterna, speciellt inom psykiatrin där patienterna, de psykiskt sjuka och svagaste i samhället, är i stort behov av en kontinuerlig läkarkontakt. Sedan är psykiatrin en specialitet där doktorerna är otroligt viktiga även för att driva utvecklingen på plats framåt. Det går inte utan fast anställda läkare, menar Ingeborg Pettersson.
Hon tycker också att stafettläkarmodellen är olycklig för övrig personal.

– Belastningen på dem ökar. Även om de inte kan ta det medicinskt exklusiva ansvaret får de ta ansvaret för stabiliteten och att det blir en någorlunda säker vård.
Ingeborg Pettersson skulle önska att hon hade en lösning på problemet, men som verksamhetschef är hon maktlös.

– Det är en fråga som rymmer mycket, säger hon diplomatiskt, klämd mellan läkarkåren och uppdragsgivaren landstinget och etiska tankar om patienternas behov.
Det enda hon säkert kan konstatera är att stafettläkeriet dränerar hennes budget rejält och att hon tvingas dra in på annnat som egentligen är nödvändigt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera