Nyhetsarkiv

Staffan Börjesson har väntat i över två år på operation

Staffan Börjesson som lider av spinal stenos har väntat i två år och två månader på att få behandling för sina svåra smärtor.

Artikeln ingår i temat Patient var god dröj!

Det senaste beskedet från läkaren som han träffade den 31 juli var att han borde kunna få en operation inom tre månader. Men den 11 september, en och en halv månad efter läkarbesöket, har han inte hört något från sjukhuset och ännu inte fått någon kallelse till operation.

– Det är för jäkligt. Numera klarar jag bara att gå 30-40 minuter om dagen, varannan dag. Det gör ont även när jag bara står på benen.

Staffan Börjesson är idag gruvligt trött och besviken på sjukvården efter två års försök att få behandling.

Staffan Börjessons mödosamma väg för att få vård för sina smärtor började i juli 2015 då en reumatolog misstänkte att de smärtor han hade  kunde bero på spinal stenos och skickade honom på MR-undersökning.

– Efter undersökningen sände reumatologen en remiss till ortopeden på Sahlgrenska för att få hjälp att tolka bilderna och den 28 augusti 2015 fick jag ett brev med en bekräftelse på att de hade tagit emot remissen, säger Staffan Börjesson.

Då han inte hört något från sjukhuset efter tre månader beslutar han sig för att ringa och höra efter hur det går med tolkningen av MR-undersökningen. Han får då det chockartade beskedet att det kan dröja över ett och ett halvt år innan någon har tid att titta på hans ärende.

Han beslutar då att försöka få en operation av en privat vårdgivare och lyckas ”efter mycket påtryckning” få Sahlgrenska att skriva en betalningshänvisning till privata Spine Center i Göteborg. Han blir kallad dit den 14 januari 2016. Ortopeden som granskat MR-undersökningen konstaterar att han lider av spinal stenos. Det beslutas att han ska opereras.

Så blir inte fallet. När Staffan Börjesson­­ efter flera månaders väntetid träffar narkosläkaren på Spine Center är han tveksam till att operera Staffan Börjesson­­, då han sett i journalen att han några år tidigare haft en hjärtinfarkt och känt besvär från hjärtat i januari 2016.

Han remitteras till en hjärtundersökning. Den visar enligt Staffan Börjesson att hans hjärta är fullt normalt utifrån hans ålder, längd och vikt.

Trots beskedet vågar inte Spine Center operera honom. Han remitteras tillbaka till Sahlgrenska universitetssjukhuset där han får återta sin plats i kön.

Första veckan i september 2016 blir han kallad till sin läkare. På mötet beslutas att det ska göras en ny MR-undersökning, men även en röntgen på länd­ryggen. Ytterligare två månader går innan dessa undersökningar är avklarade.

Staffan  Börjesson kallas till ett läkarbesök första veckan i december.

– Jag får ett nytt besked att jag har spinal stenos, men att röntgen av ländryggen visar att jag också har en cysta på ryggraden.

Staffan Börjesson väljer då att först undersöka cystan ifall det skulle vara en tumör.  Ytterligare tre månader går.

I april 2017 får han besked att cystan är ofarlig. Han skriver ett brev till läkaren där han förklarar att hans problem inte blivit bättre och att han vill träffa honom igen.

Han får en tid tre och en halv månad senare, den 31 juli. På mötet beslutas att han ska opereras och att det borde kunna ske inom ett kvartal.

Den 11 september har han ännu inte hört något från sjukhuset…

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera