Nyhetsarkiv

Socialstyrelsen: Vårdgarantin är för ojämlik för att kunna kallas nationell

Tre av fyra urologpatienter i Sörmland och 57 procent i Värmland stod fortfarande i kö efter 90 dagar för att få sin åtgärd/operation gjord vid mättillfället i juni 2008, medan bara åtta procent hade väntat så länge i Västmanland.

Störst skillnad mellan landstingen var det i juni 2008 inom gynekologin där 71 procent av patienterna i Sörmland hade väntat längre än 90 dagar på en operation/ätgård, medan alla patienter i Blekinge och Jönköping fått sina behandlingar inom 90 dagar.

(Så stora är ojämlikheterna – tabeller, pdf)

Ojämlikheterna kritiseras av Socialstyrelsen i den senaste utvärderingen av vårdgarantin:
”Olikheterna i hanteringen av vårdgarantin, i kombination med de stora skillnader som finns i medicinsk praxis, gör att förutsättningarna för att få vård inom vårdgarantins tidsgränser varierar för kraftigt mellan landstingen för att kalla vårdgarantin nationell”.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera