Socialstyrelsen: Vårdgarantin är för ojämlik för att kunna kallas nationell

Tre av fyra urologpatienter i Sörmland och 57 procent i Värmland stod fortfarande i kö efter 90 dagar för att få sin åtgärd/operation gjord vid mättillfället i juni 2008, medan bara åtta procent hade väntat så länge i Västmanland.

Störst skillnad mellan landstingen var det i juni 2008 inom gynekologin där 71 procent av patienterna i Sörmland hade väntat längre än 90 dagar på en operation/ätgård, medan alla patienter i Blekinge och Jönköping fått sina behandlingar inom 90 dagar.

(Så stora är ojämlikheterna – tabeller, pdf)

Ojämlikheterna kritiseras av Socialstyrelsen i den senaste utvärderingen av vårdgarantin:
”Olikheterna i hanteringen av vårdgarantin, i kombination med de stora skillnader som finns i medicinsk praxis, gör att förutsättningarna för att få vård inom vårdgarantins tidsgränser varierar för kraftigt mellan landstingen för att kalla vårdgarantin nationell”.