Nyhetsarkiv

Socialstyrelsen: Vårdgarantin är för ojämlik för att kunna kallas nationell

Tre av fyra urologpatienter i Sörmland och 57 procent i Värmland stod fortfarande i kö efter 90 dagar för att få sin åtgärd/operation gjord vid mättillfället i juni 2008, medan bara åtta procent hade väntat så länge i Västmanland.

Störst skillnad mellan landstingen var det i juni 2008 inom gynekologin där 71 procent av patienterna i Sörmland hade väntat längre än 90 dagar på en operation/ätgård, medan alla patienter i Blekinge och Jönköping fått sina behandlingar inom 90 dagar.

(Så stora är ojämlikheterna – tabeller, pdf)

Ojämlikheterna kritiseras av Socialstyrelsen i den senaste utvärderingen av vårdgarantin:
”Olikheterna i hanteringen av vårdgarantin, i kombination med de stora skillnader som finns i medicinsk praxis, gör att förutsättningarna för att få vård inom vårdgarantins tidsgränser varierar för kraftigt mellan landstingen för att kalla vårdgarantin nationell”.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera