Nyhetsarkiv

Socialstyrelsen har inga planer på att göra akutsjukvård till basspecialitet

– Den står inte på vår dagordning, säger Anna Sundberg, samordnare för Nationella rådet för specialisttjänstgöring vid Socialstyrelsen.
Kritiken mot att akutsjukvård inte är en basspecialitet tar hon med ro.
– Det här är påståenden som vi egentligen bara hört från enstaka personer. Den nya specialitetsindelningen är en relativt ny reform och att det inte skulle fungera är alldeles för tidigt att säga. Det finns för tillfället ingen anledning att agera eller starta en utredning. Hela strukturen är ny och den måste få en chans att verka först, menar hon.
Bo Lindholm ordförande för Nationella rådet för specialisttjänstgöring vid Socialstyrelsen tycker att det är svårt att ha en åsikt i frågan, men menar att det för närvarande inte finns skäl att ta upp om akutsjukvård ska bli en basspecilaitet i rådet.
– Det finns vissa problem visst, men strukturen har ju inte prövats särskilt länge, även om jag personligen kan tycka att det kan vara bra att ha en basspecialitet att falla tillbaka på. Det är knappast någon som orkar arbeta på en akutmottagning fram till sin pensionering, säger Bo Lindholm.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera