Slutspelat för anrik SÖS-orkester
För trångt och för bullrigt. När sjukhusorkestern Opuscula musica i höstas skulle ansöka om tillstånd för att hålla sin traditionella julkonsert i entréhallen på Södersjukhuset, blev det för första gången på 30 år ett nej från ledningshåll. Beslutet innebär att den anrika orkestern nu riskerar att gå i graven.
– Man ska inte överdriva sin betydelse men jag skulle vilja påstå att vi har varit ett väldigt uppskattat inslag på sjukhuset under alla dessa år – både bland kollegor och patienter, säger läkaren och violinisten Staffan Törngren som har projektlett orkestern de senaste 25 åren.
Opuscula musica, som i huvudsak har bestått av läkare, men även sjuksköterskor, undersköterskor, studenter och en och annan patient, grundades för 30 år sedan i samband med Södersjukhusets 50-årsfirande.
– Sedan dess har vi repeterat regelbundet och hållit våra traditionella konserter i entréhallen vid lunchtid tre gånger om året varje höst, vinter och vår. Akustiken i entréhallen är fantastiskt bra och vi klämmer alltid ihop oss så vi inte ska blockera vägen för förbipasserande på något sätt, säger Staffan Törngren.
Men trots det har arrangemanget nu förbjudits. Efter att i höstas ha avslagit orkesterns ansökan om tillstånd för julkonserten gick ledningen på nåder med på att den kunde få hållas en allra sista gång. Men nu – när man framöver står helt utan konsertarena blir det svårt att driva orkestern vidare, menar Staffan Törngren.
Vi tycker givetvis att det är jättetråkigt alltihop Staffan Törngren
– Beslutet om entréhallen gör att vi i sådana fall måste ta fram ett helt nytt koncept. Entréhallen har rymt en stor kontaktyta som har gett oss möjlighet till en upplaga och repertoar som är svår att få till någon annanstans. Framför allt våra julkonserter har varit otroligt uppskattade bland både kollegor och besökare. Vi tycker givetvis att det är jättetråkigt alltihop.
Opuscula musica grundades av Georg Matell, cellist och intensivvårdsläkare, som hade en stark framtoning på sjukhuset under sin tid där, berättar Staffan Törngren. Efter det bejublade första framträdandet under SÖS 50-årsfirande höjdes många röster för att orkestern skulle få leva vidare – och så blev det. Genom åren har många skickliga medarbetare med musikerbakgrund deltagit under såväl repetitioner som konserter.
– Det är ju allmänt känt att många med hög musikutbildning har svårt att försörja sig på musiken. Då påbörjar de inte sällan ett yrke nummer två – och då är det inte ovanligt att man väljer sjukvården på olika nivåer, till exempel läkare.
Studenterna som har deltagit i orkestern genom åren är också viktiga att nämna, menar Staffan Törngren.
– Både jag och Åsa har varit engagerade i läkarutbildningen och fångat upp de som behärskar olika instrument. På det sättet har vi knutit till oss några riktiga höjdare – nu senast en utbildad operasångare som deltog i flera minnesvärda konserter med orkestern i entréhallen.
Ett annat exempel värt att nämna är studenten som gick på musikhögskolan och som spelade en violinkonsert ihop med Opuscula musicas konsertmästare, berättar Staffan Törngren.
– Han avbröt sina musikstudier och valde att bli läkare här på SÖS istället.
När grundaren Georg Matell blev sjuk och till åren valde han Staffan Törngren till sin efterträdare som orkesterns producent – en uppgift som Staffan nu har axlat i snart 25 år.
– Han pekade på mig och jag är ju något av en ordningsmannatyp som gillar noter så det har varit en uppgift som har passat mig bra. Det handlar ju först och främst om att hålla ihop och igång den här lite spretiga gruppen när folk flyttar och byter sjukhus. Och se till så vi träffas regelbundet för repetitioner. Som mest har vi varit 28 aktiva i orkestern men oftast är vi omkring 20-21 personer som deltar. Vi har allt från flöjtister, klarinettister, saxofonister och trombonister till stråkmusiker och trumpetare. Ambitionen är att erbjuda en halvtimmes halvklassisk salongsmusik. Det brukar vara väldigt populärt – folk stannar till en stund och lyssnar och går sedan vidare.
Men nu börjar även Staffan Törngren, numera pensionerad kirurg, känna att det börjar bli dags att lämna över stafettpinnen till någon annan.
Det blir svårt att lämna över en orkester utan arena
– Så man kan säga att orkestern är på väg att sönderfalla av två skäl – dels med tanke på att vi inte längre får nyttja entréhallen och därför måste ta fram ett helt nytt koncept. Och dels på grund av att jag börjar bli för gammal och gärna vill lämna över till någon annan. Men det blir svårt att lämna över en orkester utan arena.
Tidigare har man alltid fått höra hur viktig orkestern är för sjukhuset och för imagen. Sjukhuset har till och med betalt för en proffsdirigent som har hjälpt till att hålla ihop den något spretiga gruppen musiker till en proffsig enhet. Men från ingenstans blev det plötsligt annat ljud i skällan, menar Staffan Törngren.
– Vi tycker självklart att det här är jättetråkigt. SÖS är en arbetsplats för 5000 personer – det är en viktig kulturyttring att sprida den här formen av musik. Vi vill att musiken ska ha en plats i samhället. Alldeles för många människor har aldrig hört en Strauss-vals, säger han.
Sjukhusledningen på SÖS beslutade mycket riktigt i januari 2023 att aktiviteter i entréhallen inte längre ska vara tillåtet, berättar Anja Steiber, pressansvarig på Södersjukhuset. Bakgrunden till beslutet är att det framförts klagomål från patienter och medarbetare om att aktiviteterna skapat problem med trängsel, hög ljudnivå, försämrad integritet och säkerhet, berättar hon. Som ett alternativ till entréhallsaktiviteter erbjuds Opuscula musica och andra aktörer att genomföra aktiviteter på alternativa platser, till exempel personalmatsalen och sjukhusets aula.
Ett tråkigt beslut! Det finns väl inget som glädjer och lugnar så mycket som musik. Patienter, anhöriga, besökare och de som deltar i orkestern mår bra av detta. Om ledningen inte vill höra/stödja kan de väl passa på att ha något administrativt möte under den tiden konserten pågår.
Nyttan och glädjen med dessa halvtimmeskonserter väger långt mer än de små obehag de eventuellt förorsakar!
Den stimulans som musik och sång ger är viktig i läkandets process.
Ändra detta beslut!
Martin Linden