Slutrökt på psykiatrin i Uppsala

Hittills har patienter inom psykiatrin fått röka inomhus på det i övrigt rökfria Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men i maj är det stopp, då försvinner alla rökrum.

Rökande patienter som läggs in för vård kommer att erbjudas nikotinersättning, meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande.

– Akademiska är sedan flera år ett rökfritt sjukhus. Därför är det naturligt att undantaget för psykiatrin tas bort, inte minst nu när vi blivit en integrerad del, säger Åsa Hagberg, chef för psykiatridivisionen, i pressmeddelandet.

Åtgärden motiveras av hälsoskäl. Ingen patient, anhörig eller personal ska utsättas för rök eller rökluft inomhus. Vid andra psykiatriska kliniker i Sverige och utomland ska man ha sett att patienter sover bättre på natten när de inte kan röka, påstår Åsa Hagberg.

– Med rökförbud inomhus kan vi både behandla den psykiska sjukdomen och bidra till förbättrad hälsa på sikt, säger hon.

Rökning kommer bara att tillåtas på två platser utomhus.

Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, tycker inte att det här är en god idé, enligt Upsala nya tidning, UNT.

Jimmie Trevett, ordförande i förbundet, tycker att det vore bättre att rökavvänjningen sköts inom öppenvården.

– Om en person blir inlagd akut på psykiatrin tycker vi inte att det är bästa tillfället att tvingas sluta röka. Det kan bli för mycket på en gång. Om man är inlagd för heldygnsvård kanske man inte kan röka på flera timmar om personalen inte har tid att följa med ut, säger han till UNT.

Förra veckan blev förslaget om förbud mot snuslukt i Uppsala läns landstings alla lokaler, en snackis under en förmiddag. Sedan Socialdemokraterna kommer det förslaget inte att gå igenom.