Nyhetsarkiv

Skyddsombud i Malmö trött på tomma löften om nya vårdplatser

Vårdplatsbristen har varit akut i flera år på sjukhuset i Malmö. Under 2008 hade Socialstyrelsen daglig kontakt med sjukhusledningen om vårdplatsläget. För ett drygt år sedan gjorde Jens Bernow en framställan med stöd av arbetsmiljölagens kap 6 §6a till sjukhusledningen. Då kom ett löfte om nya vårdplatser till årsskiftet 2009-2010.

– Det blev inte ens en tumme. Därför gick vi i slutet av mars vidare med anmälan till Arbetsmiljöverket. Ett nederlag för samverkan, men vi såg ingen annan utväg, säger Jens Bernow.

Anmälan till Arbetsmiljöverket väckte stor uppmärksamhet i lokala medier. Då kom sjukhuschefens löfte om 20-talet nya platser. Ett löfte som Jens Bernow inte tror på.

– Vi har begärt att få göra en inventering av överbeläggningarna på sjukhuset – hur många patienter som ligger i dagrum, på läkarexpeditioner och inklämda på salar byggda för färre patienter. Inte ens det har vi fått tillstånd till. Sjukhusledningen hänvisar till en besvärlig situation på grund av vinterkräksjukan, men så har det sett ut de senaste 4-5 åren. Det kommer inte som en blixt från klar himmel.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera