Nyhetsarkiv

Skyddsombud i Malmö trött på tomma löften om nya vårdplatser

Vårdplatsbristen har varit akut i flera år på sjukhuset i Malmö. Under 2008 hade Socialstyrelsen daglig kontakt med sjukhusledningen om vårdplatsläget. För ett drygt år sedan gjorde Jens Bernow en framställan med stöd av arbetsmiljölagens kap 6 §6a till sjukhusledningen. Då kom ett löfte om nya vårdplatser till årsskiftet 2009-2010.

– Det blev inte ens en tumme. Därför gick vi i slutet av mars vidare med anmälan till Arbetsmiljöverket. Ett nederlag för samverkan, men vi såg ingen annan utväg, säger Jens Bernow.

Anmälan till Arbetsmiljöverket väckte stor uppmärksamhet i lokala medier. Då kom sjukhuschefens löfte om 20-talet nya platser. Ett löfte som Jens Bernow inte tror på.

– Vi har begärt att få göra en inventering av överbeläggningarna på sjukhuset – hur många patienter som ligger i dagrum, på läkarexpeditioner och inklämda på salar byggda för färre patienter. Inte ens det har vi fått tillstånd till. Sjukhusledningen hänvisar till en besvärlig situation på grund av vinterkräksjukan, men så har det sett ut de senaste 4-5 åren. Det kommer inte som en blixt från klar himmel.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera