Nyhetsarkiv

SKL föreslår halverad ersättning för digitala vårdtjänster

Styrelsen för SKL, Sveriges kommuner och landsting, vill halvera ersättningen för digitala vårdtjänster – från dagens 1200 kronor till 650 kronor inklusive patientavgift. Samtidigt visar DN:s granskning att kostnaderna för digital vård ökat markant sedan förra året.

Enligt Dagens Nyheters granskning har kostnaden för digital vård skenat det senaste året – för Stockholms läns landsting har kostnaden för Kry och Min Doktor ökat från drygt 67 000 kronor i juni förra året till nästan fem miljoner i mars i år.

Både Kry och Min Doktor har ett underleverantörsavtal med Jönköpings län genom vilket man säljer sina tjänster. Därför fakturerar man enligt utomlänstaxa, vilken SKL alltså nu vill halvera.

– Det finns ingen som kan bedriva vård för den ersättningen. Våra kostnader är ungefär 1 000 kronor för att producera ett digitalt besök, eller ärende, som vi kallar det, säger Daniel Persson, affärsutvecklingschef på Min doktor, till DN.

DN har också pratat med ett 30-tal verksamhetschefer i Stockholms läns landsting. Enligt dem har de digitala tjänsterna ännu inte lett till någon avlastning för primärvården.

Antalet digitala utomlänsbesök har, enligt SKL, mer än tiodubblats på ett år.

– Vi ser en snabb utveckling, inte bara av digitala läkarbesök utan även andra typer av digital vård. Det här är bra och också en nödvändig utveckling för att klara av de ökade behoven som hälso- och sjukvården står inför, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande, SKL, i ett pressmeddelande.

Den 1 januari i år sänktes ersättningen för webbaserade läkarbesök från 2 195 kronor till 1 200 kronor. Och nu föreslår styrelsen för SKL en gemensam utomlänsersättning för digitala vårdtjänster i primärvård på 650 kronor inklusive patientavgift.

I pressmeddelandet skriver SKL att landstingen och regionerna uttryckt en önskan om ett ”gemensamt grepp för att hantera situationen” och där ”begreppet utomlänsvård får ett delvis nytt innehåll”.

– Vi behöver utveckla underlaget för att bedöma vad som är en rimlig ersättning vid digitala besök och därför bör detta ses i ett kort perspektiv, säger Anders Henriksson.

Läs Sjukhusläkarens reportage från september förra året om den digitala vårdtjänsten Min Doktor.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera