Nyhetsarkiv

Skenande kostnader i upphandling för SLL

Stockholms läns landsting har använt förbrukningsvaror för närmare en halv miljard kronor, trots att den summan enligt upphandlingen skulle räcka i fem år. Företaget som vann upphandlingen har i vissa fall försett landstinget med andrahandsval på produkter, till exempel stödstrumpor för nästan 6000 kronor paret, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Det är företaget Onemed som förser Stockholms läns landsting med förbrukningsvaror till sjukvården efter att ha vunnit upphandlingen 2014. Onemeds bud låg då en halv miljard under övriga bud som lämnades in. Enligt offerten skulle avtalet kosta landstinget 500 miljoner kronor över fem år, en summa som nu, enligt uppgifter till SVT Nyheter Stockholm, redan ligger på 465 miljoner kronor.

Avtalet mellan landstinget och Onemed var formulerat så att det ska finnas ett förstahands och ett andrahandsval för varje produkt, och att Onemed i 91 procent av fallen ska kunna förse landstinget med förstavalsprodukter. Prisskillnaden mellan första- och andrahandsvalet kan dock vara enorm. Till exempel kostar en stödstrumpa enligt den modell som är förstahandsval endast 100 kronor, medan den som finns som andrahandsval nästan 6000 tusen kronor. Prisskillnaderna fanns också med i den prislista som landstinget fick se i samband med upphandlingen.

SLL och Onemed är nu oense om hur 91-procentsregeln ska tolkas, och till dess vill Barbro Naroskyin, hälso och sjukvårdsdirektör på landstinget inte uttala sig.

”Jag kan inte gå in på den diskussionen, eftersom vi har en pågående dialog med leverantören och vi håller på att utreda den här frågan” säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

Företaget Onemed har även de avböjt att uttala sig.

Andrea Sund, som är docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet säger till SVT Nyheter Stockholm att det är ovanligt att kostnaderna vid en offentlig upphandling skenar i väg på det här sättet.

”Det låter väldigt konstigt. Det är inte så som det normalt går till i offentliga upphandlingar, att det är sådana missberäkningar. Skenar det iväg på det här sättet beror antingen på att det är någonting fel i prisbilden; att det inte är de här produkterna till de här priserna man köper; eller att beräkningen av hur mycket produkter som skulle gå åt måste ha varit något felkalkylerad”

Sett till vad SLL tidigare lagt på förbrukningsvaror framstår också de 500 miljonerna på fem år som väldigt lågt. Innan den nu aktuella upphandlingen betalade SLL Onemed 390 miljoner kronor per år för förbrukningsvaror.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera