Nyhetsarkiv

Skenande ambulanser ger livsfarlig arbetssituation

Parkerade ambulanser som rullar i väg okontrollerat i akuta situationer trots att växel och handbroms ligger i. Ambulanspersonal på Samariten i Skåne slår nu larm om fordon som de menar riskerar livet på både dem själva, utryckningskollegor och allmänhet.

– Ambulansen stod i en backe och började plötsligt rulla bakåt i hög fart. Det var inte halt och bilen var parkerad enligt anvisningarna. Två anställda höll på att få den över sig och runt omkring arbetade både brandmän och poliser. Det var rena turen att inget allvarligt hände, säger den ambulansförare som Sjukhusläkaren har pratat med och som vill vara anonym på grund av risken för repressalier från ledningen.

Vid ett tillfälle höll ambulansen på att åka rakt in i en lekpark i Hörbytrakten, berättar han vidare men den gången skrevs av oklara anledningar ingen avvikelserapport. Det har det däremot gjorts vid två andra, liknande tillfällen bekräftar skyddsombudet Åke Neman.

– Två avvikelser finns dokumenterade kring det här och en anmälan har även gjorts till Arbetsmiljöverket, säger han. Men vi känner till i alla fall fyra till fem händelser totalt här nere i Skåne där ambulanser har skenat i väg på det här viset när de har stått parkerade. Det är givetvis allvarligt när tekniken brister och kollegor riskerar att utsättas för skada.

Problemet med ambulanserna som är av märket Renault är att de är utrustade med en så kallad halvautomatisk växellåda utan p-läge, berättar Åke Neman. De är visserligen godkända som ambulanser men vid en akut situation till exempel en trafikolycka när motorn måste vara igång kan inte växelväljaren läggas i växelläge utan att bilen rullar. Då måste föraren förlita sig helt på handbromsen – som har gett vika vid flera tillfällen.

– Från Vårdförbundets sida tycker man naturligtvis att denna bilplattformen är oacceptabel – när den har ett system som kan orsaka så allvarliga incidenter. Och det är klart att det finns ett mått av oro hos de anställda när man har haft en sådan här allvarlig incident som den senaste som gick till Arbetsmiljöverket, säger Åke Neman.

Men förutom att bilparken är som den är tycker Åke Neman som skyddsombud att de åtgärder som arbetsgivaren har vidtagit är för stunden tillräckliga.

– Vi har tagit detta med arbetsgivaren och de agerade omgående och tog beslut om att rapportera till Arbetsmiljöverket. Handbromsen visade sig vara tekniskt feljusterad i det aktuella fallet och det åtgärdades på verkstad. Samariten slöt också ett avtal med verkstaden där man lägger stor vikt vid service och reparation och att man kontrollerar handbromsfunktionen vid varje tillfälle.  Arbetsgivaren har också kommit med nya direktiv om att man vid den dagliga kontrollen alltid testar handbromsfunktionen.

Men den anonyme ambulansförare som Sjukhusläkaren har pratat med tycker inte att åtgärderna är tillräckliga.

– Det är märkligt att vi får köra runt i de här bilarna överhuvudtaget för det går inte att få dem lika säkra som bilar med vanlig automatväxellåda eller manuell växellåda.  Justeringarna man har gjort innebär bara att man har spänt handbromsen. Min största skräck är att vi parkerar någonstans och sedan kommer ut och så har någon blivit påbackad. Den dagen det händer – då kommer jag att stå som ansvarig trots att jag har reagerat och krävt åtgärder. Det kan jag inte tycka är schysst av arbetsgivaren.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera