Nyhetsarkiv

Skärpta språkkrav förödande för små sjukhus

Att Socialstyrelsen vill ha samma språkkrav på legitimerad personal inom EU som från länder utanför EU kan få stora konsekvenser för mindre sjukhus. Nu är oron stor i bland annat Landstinget Dalarna.

– Risken är att vårdenheter tvingas stänga, säger Stefan Lindskog som är personalchef på hälso- och sjukvården i Landstinget Dalarna till tidningen Dala-Demokraten.

Han berättar att om de nya språkkraven går igenom kommer alla läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, psykologer och andra legitimerade vårdyrken vara tvungna att ha godkänt i svenska motsvarande treårigt gymnasium innan de får komma ut i arbetslivet.

– Det  betyder ett till två års studier, att jämföra med de 18 veckors utbildning som Dalarna har i dag och som landstinget genomför i egen regi med anställda språklärare, säger han.

Om det förändrade språkkravet blir verklighet kommer det genast att skapa en brist på framför allt läkare och tandläkare och hårdast drabbade blir de mindre lasaretten som de i Mora, Ludvika och Alvesta, menar Stefan Lindskog som även tror att Sverige kommer att missgynnas som helhet. Om läkare tvingas sitta i skolbänken i två år söker de sig troligtvis hellre till Tyskland eller andra länder med lägre språkkrav, tror han.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera