Skärpta språkkrav förödande för små sjukhus

Att Socialstyrelsen vill ha samma språkkrav på legitimerad personal inom EU som från länder utanför EU kan få stora konsekvenser för mindre sjukhus. Nu är oron stor i bland annat Landstinget Dalarna.
– Risken är att vårdenheter tvingas stänga, säger Stefan Lindskog som är personalchef på hälso- och sjukvården i Landstinget Dalarna till tidningen Dala-Demokraten.
Han berättar att om de nya språkkraven går igenom kommer alla läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, psykologer och andra legitimerade vårdyrken vara tvungna att ha godkänt i svenska motsvarande treårigt gymnasium innan de får komma ut i arbetslivet.
– Det betyder ett till två års studier, att jämföra med de 18 veckors utbildning som Dalarna har i dag och som landstinget genomför i egen regi med anställda språklärare, säger han.
Om det förändrade språkkravet blir verklighet kommer det genast att skapa en brist på framför allt läkare och tandläkare och hårdast drabbade blir de mindre lasaretten som de i Mora, Ludvika och Alvesta, menar Stefan Lindskog som även tror att Sverige kommer att missgynnas som helhet. Om läkare tvingas sitta i skolbänken i två år söker de sig troligtvis hellre till Tyskland eller andra länder med lägre språkkrav, tror han.
Sjukvården är djupt förankrad i den lokala kulturen, av språket, av regler, av traditioner, ned till patienternas beskrivning av sina symtom och sjukdom. Det gäller omvänt för läkaren eller sköterskan, som på ett främmande språk skall ge en begriplig beskrivning av den aktuella patientens sjukdom och behandling. Det är inte lätt. Det gäller förstås också för svensk sjukvårdspersonal som via en tolk skall förstå, förklara och behandla patienter med ett annat språk och kultur. Språket är sjukvårdens viktigaste instrument. Det är med språket vi förstår och gör rätt sak. Det är en god sak att investera mycket mer i språkutbildning för sjukvårdspersonal.
Jaså, minsann – det är krav på att läkare ska kunna hjälplig svenska i mötet med sina patienter som Stefan anser ”förödande”. Inte det att situationen idag är någonstans mellan fars och skandal betr. kommunikativa färdigheter i mötet med patienter och vårdpersonal? Patientens rättigheter enl. HSL åsidosättes flagrant och kränks systematiskt. Kanske Stefan borde fundera över varför det så snabbt blivit så här illa, att knappt någon längre vill arbeta i landstinget utan söker sig till mer stimulerande och lukrativa sysselsättningar på annat håll? Landstinget = sista sovjetstaten?