Nyhetsarkiv

Skånska politiker vill ha hyrläkarstopp i psykiatrin

Yvonne Augustin (S) ordförande i sjukvårdsnämnd Sund. Foto: Jens Christian

De rödgröna sjukvårdspolitikerna i Region Skåne vill införa ett stopp på hyrläkare inom psykiatrin, rapporterar Sydsvenskan. Stoppet skulle införas i september i år och sträcka sig över 2017.

Precis som på många andra håll har Region Skåne under senare år blivit allt mer beroende av hyrläkare inom psykiatrin, särskilt i Ängelholm och Landskrona.

”Om det är någonstans som patienterna behöver kontinuitet så är det inom psykiatrin, med sköra patienter som mår dåligt. Dessutom så ska skattepengar inte gå till hyrläkare utan till fast anställda läkare” säger Yvonne Augustin (S) som är ordförande i sjukvårdsnämnd Sund som ansvarar för psykiatrin i hela Skåne till tidningen.

I Malmö och Lund används förhållandevis få hyrläkare i psykiatrin, så även inom barnpsykiatrin och rättspsykiatrin. Yvonne Augustin bedömer att man kommer att klara verksamheten utan hyrläkare

”Vi är inte ensamma, flera andra landsting håller på att fasa ut hyrläkare inom psykiatrin så den marknaden minskar, säger hon.

Sjukvårdsnämnd Sund kommer att behandla förslaget vid ett möte den 17 augusti. Inför det har en bedömning av arbetsmiljörisker vid ett hyrstopp gjorts. Där bedöms dock sannolikheten och risken för exempelvis felaktiga patientbeslut och ökad belastning på akutmottagning och stängning av verksamheter som mycket hög på flera punkter, skriver Sydsvenskan.

”Det är en risk att vara beroende av hyrläkare också, när man aldrig vet om man kan få in personal på vissa tjänster. Risker får vägas mot varandra – och vi kommer att följa utvecklingen noga” säger Yvonne Augustin.

Planen är att erbjuda hyrläkare fasta tjänster, för att lösa rekryteringen. Katarina Viebke som är divisionschef för psykiatrin i Skåne hänvisar till att Västra Götalandsregionen lyckades anställa ”ganska många” när man införde ett liknande hyrstopp för ett par år sedan, men sticker inte under stol med att det kan bli tufft på vissa orter.

”Visst skulle ett hyrstopp få konsekvenser. Det är en drastisk åtgärd, och det blir tuffast för de orter som redan har problem” säger hon.

Under senare år har kostnaderna för hyrläkare inom psykiatrin ökat stadigt inom Region Skåne som bemannar 15 till 20 av 270 tjänster inom psykiatrin med hyrläkare. Förra året låg kostnaderna på 45 miljoner, men under första halvåret i år ligger siffran redan på 27,4 miljoner kronor, vilket skulle bli 54,8 miljoner för hela året.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera