Nyhetsarkiv

Skåne överväger IT-upphandling på egen hand

Det är inte säkert att Region Skåne kommer att upphandla IT genom samarbetet 3R. Orsaken är inte dålig ekonomi utan att behovet av uppgradering av Melior är så akut att den inte kan vänta, enligt regionrådet Henrik Fritzon (S) som är andra vice ordförande i 3R:s politiska styrgrupp.

”Det vi har tagit beslut om är att vi ska uppgradera vårt nuvarande system Melior så snabbt som möjligt. Anledningen till detta är att regionens system är i ett akut behov av uppgradering” skriver Henrik Fritzon i en kommentar till ryktet om att Region Skåne ska lämna 3R-samarbetet på grund av dålig ekonomi. Ett rykte som uppstod efter att Daniel Forslund, ordförande för 3R:s politiska styrgrupp, vid flera tillfällen benämnde samarbetet som ”2 R” under en statusrapport om 3R-samarbetet på IT i vården -dagen i veckan, enligt Dagens medicin.

I upphandlingsprocessen, som beräknas till april 2016, måste de tre landstingen och regionerna fatta egna beslut om pengar och ambitionsnivå.

– Och där vet jag att Skåne har en tuffare ekonomisk situation. De har andra förutsättningar rent tekniskt och de behöver verkligen akut uppdatera det de har nu, säger Daniel Forslund till Dagens medicin.

Men Henrik Fritzon betonar att 3R-samarbetet består av flera olika projekt där den gemensamma upphandlingen bara är ett i raden.

”Sedan undersöker och utreder vi om det uppfyller så mycket av våra krav att en upphandling genom 3R blir motiverad” tillägger han och meddelar att ett definitivt beslut om Region Skåne ska delta i den gemensamma upphandlingen kommer att tas under våren 2016.

Att Region Skånes tuffa ekonomiska situation skulle ligga bakom att man överväger att upphandla it på egen hand och inte via samarbetet mellan landets tre största regioner och landsting dementeras av Henrik Fritzon.

”Nej, det gör det inte” skriver han.

LÄS MER: Storregionerna om it ”Vi har inget val”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera