Sjukvårdsministern Gabriel Wikström lämnar regeringen

Samma dag som statsministern meddelade att två ministrar avgår efter it-skandalen valde även sjukvårdsministern Gabriel Wikström att lämna regeringen efter en längre tids sjukfrånvaro. På sitt Facebookkonto förklarar han varför.

Före detta folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström.

”Efter tre händelserika år som minister har jag idag valt att lämna regeringen. Jag gör det för att få ordentligt med tid att fullt ut återhämta mig men också för att jag vill prioritera att ägna mer tid med min växande familj”. Så inleds det facebookinlägg som Gabriel Wikström la ut under torsdagskvällen och där han beskriver sin sinnesstämning som ”förhoppningsfull”. Han beskriver också hur glad och stolt han är över att ha fått ingå i Stefan Löfvens regering och att känslorna därför är blandade denna dag.

”Jag kommer att sakna folkhälso- sjukvårds- och idrottspolitiken. Inte minst för de fantastiska människor som dagligen arbetar inom dessa områden och som jag har träffat och lärt känna. Jag kommer att sakna kollegorna i regeringen, medarbetarna i min stab, på departementet och många andra” fortsätter han sitt inlägg.

Förutom sitt regeringsuppdrag lämnar Gabriel Wikström även sitt uppdrag i Västmanlands socialdemokratiska partidistrikt. Politiken kommer han dock inte att lämna helt, berättar han.

Annika Strandhäll (S), tidigare socialförsäkringsminister, som tillfälligt tog över Gabriel Wikströms ansvarsområden när han sjukskrevs för utmattningssymptom i maj, får nu permanent ansvaret för hela socialdepartementet.

Ur Sjukhusläkaren 2019-05

Tema: Övertider / Tema: Vem satsar på intermediärvårdsplatser? / Vårdcentraler kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp / Sverige och Storbritannien har gjort omvända resor / Så ska den digitala läkarassistenten Alma hjälpa läkare / Porträttet: Camilla Starck