Nyhetsarkiv

Sjukvårdsminister tänker nytt

NYHETSSVEP. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill att staten tar mer ansvar för hälso- och sjukvården och föreslår en nationell samling med alla aktörer. Initiativet välkomnas av Vårdförbundet. Neonatal-iva på Sahlgrenska anmäls till Arbetsmiljöverket.

Sjukvårdsministern vill tänka nytt

Nu vill staten ta en mer aktiv roll i sjukvårdspolitiken. Därför kallar sjukvårdsminister Gabriel Wikström(S) till det han kallar nationell kompetenssamling för hälso- och sjukvården.

Kompetensförsörjningen som måste mötas, framhåller Gabriel Wikström i den debattartikel han skrivit i Svenska Dagbladet i dag. Frågan ligger främst på landsting och regioner, konstaterar han, men eftersom staten ansvarar för grundläggande utbildningar och arbetsmarknadsprognoser måste staten ta en mer aktiv roll, anser han.

Genom att samla företrädare för landsting och regioner, fackförbund, patientorganisationer, privata vårdgivare och centrala statliga aktörer vill han brett diskutera och komma fram till nya lösningar för framtidens sjukvård.

Vårdförbundet applåderar initiativ

Jane Stegring i Vårdförbundets styrelse är positiv till sjukvårdsminister Gabriel Wikströms initiativ till nationell samling om kompetensförsörjning.

– Det här har behövt ses över under väldigt lång tid, all den kunskap våra medlemmar har måste användas på ett klokare sätt. Och det här är ett långsiktigt problem, befolkningen blir allt äldre och behovet av vård kommer fortsätta att vara stor – vi måste komma ihåg det perspektivet, säger hon i en debatt med sjukvårdsministern i Sveriges Radios P1-morgon.

I samma program finns ett reportage om de ökande kostnaderna för inhyrd sjukvårdsperonal. Under årets fyra första månader har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökat med nästan 70 procent jämfört med föregående år samma tid.

Läs och lyssna på hela inslaget inklusive debatt (12 min) i P1-morgon

Facken anmäler neonatal-iva

Bristerna i arbetsmiljön på neonatala intensivvårdsavdelningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är många, enligt de fackliga skyddsombud från Läkarförbundet, Vårdförbundet och Kommunal som gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, skriver Dagens Medicin.

Henrik Almgren, verksamhechef för neonatologin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, instämmer i skyddombudens beskrivning.
– Ja, i det stora hela så har vi en tuff arbetsmiljö, så de har rätt i sak, säger han till tidningen.

Åka ambulans i Stockholm kan börja kosta

Alliansen i Stockholms läns landsting vill utreda om det ska börja kosta pengar att åka ambulans, rapporterar Radio P4 Stockholm. Förslaget läggs fram under budgetfullmäktige som inleds i landstinget i dag, tisdag. Oppositionen avvisar tanken.

I nio landsting tas redan avgift ut för ambulansresa.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-01

Hot&våld / hat mot medicinska forskare / Personaldriven verksamhet

Prenumerera