Nyhetsarkiv

”Sjukvården ska inte ägna sig åt att skicka ut överviktiga i löpspåret”

tHan forskar på de stora folksjukdomarna fetma, högt blodtryck, blodfetter och diabetes. Nu när patenten på blodtryckmediciner gått ut och priserna sjunker är det ett bra tillfälle att starta studierna menar han.

Frågan han vill ha besvarad är om det verkligen hjälper med till exempel motion på recept. Ett sätt menar han är att följa komplikationsutvecklingen och eventuella skador via kvalitetsregistren för en grupp diabetiker som motionerar mycket och jämför dem med en grupp diabetiker som inte gör det.

Att människor som motionerar mår bra av det betyder inte att en 60-årig, överviktig diabetiker som aldrig rört på sig tidigare, mår bra att av att plösligt börja motionera, säger han. Det kan visst vara så, men många har problem med lederna och kan ha hjärtproblem utan att ha så mycket symtom.

Han menar att människor som motionerar ofta är friska och har ett intresse för hälsa. Deras resultat går inte att överföra direkt på en otränad, överviktig grupp.

Vetenskapliga studier tas inte på allvar

Fredrik Nyström är upprörd över att området livsstil, kost och motion inte omfattas av samma vetenskapliga krav som andra områden i sjukvården. I det fall det finns vetenskapliga studier inom området verkar man ibland kunna strunta i dem utan att något händer, menar han.

En majoritet av dietisterna i sjukvården ger fortfarande feta och sjukliga patienter rådet att i första hand skära ned på fettet i maten. Detta trots att SBU-rapporten, som nyligen kom, rekommenderat alternativa dieter till dem som inte svarar på lågfettkost, säger han.

Fredrik Nyström menar att SBU-rapporten inte har fått det genomslag den förtjänar i sjukvården. Inte heller Malmö-kost-cancerstudien som granskat vad det är för risk med att äta mycket respektive lite mättat fett har gjort några större avtryck, menar han.

I den studien konstaterade man att det inte är farligt att äta mer än dubbelt så mycket mättat fett som Livsmedelsverket rekommenderar i Sverige. Hur kan man då fortsatt råda oss svenskar att undvika mättat fett?

Fredrik Nyström menar att det är ofattbart att många i sjukvården och Livsmedelsverket helt kan bortse från en svensk studie, som omfattar svenskar, är skriven på svenska och finansierad med svenska skattemedel.
Varför ska vi forska om vi inte bryr oss om resultaten, säger han.

Oseriös behandling

Att skicka ut överviktiga personer i löpspåret på recept utan att det finns någon evidens för att det är bra menar han inte att sjukvården ska ägna sig åt innan det finns eventuella bevis för att det verkligen gör nytta. Risken är stor att de drar på sig andra skador som sjukvården får ta hand om. Idag finns inga bevis för att motion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Däremot menar han att många mår bra av det, medan andra lever med konstant dåligt samvete för att de inte tränar så mycket, och får sänkt livskvalitet av det.

– Men visst blir man avslappnad och sover bra efter ett träningspass. Vill man däremot ha en snabb viktnedgång är min rekommendation att dra ned på kolhydraterna.

Motionslopp inte ofarliga

Att i vuxen ålder börja motionera utan tidigare vana kräver eftertanke menar Fredrik Nyström.

Han pekar på att de stora motionslopp som genomförs inte är ofarliga. Vid förra årets midnattslopp på Söder i Stockholm dog exempelvis två unga män som tidigare inte visat några sjukdomssymtom.
Ett läkemedel som fick den effekten skulle omedelbart dras in!

Han betonar att friska, smala människor knappast behöver förändra sin diet.

– Är man smal och frisk får man äta vad man vill och behöver inte bry sig om vilken diet som är populär för tillfället. Att man inte är tjock är ett kvitto på att man äter rätt, konstaterar Fredrik Nyström.

FAKTA | Kost och motion
– Du blir inte fet bara för att maten är fet
– Du går upp mer i vikt av godis än av jordnötter
– Kaffedrickare har lägre risk för diabetes
– Vitamintillskott kan öka risken för sjukdom
– Det är inte bevisat att ökad motion på doktorns inrådan förlänger livet
– Vindrickare får mindre hjärt/kärlsjukdom. Vin förbättrar blodfetterna

Listan är hämtad från Fredrik Nyströms bok ”Ät upp till bevis”. Optimal Förlag

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera