Nyhetsarkiv

Sjukvården ovetande om patienternas rättigheter

Rundringningen visade att inte en enda verksamhetschef kände till de svenska patienternas rättigheter.

Många svarade helt ärligt ”jag har ingen aning”.

Sjukhusläkaren ställde också frågan till verksamhetscheferna om de upplyser köande patienter om möjligheten till vård inom EU. ”Om jag får en fråga så tar jag reda på det” var ett vanligt svar liksom ”jag tror att vi har ganska stora möjligheter men kan inga detaljer”.

– Jag tror faktiskt att vi har ganska mycket fördomar om sjukvården i andra länder svarade en av verksamhetscheferna. Vi tror helt enkelt inte att de är lika bra som vi.

Slutsatsen är att SKL och landstingens högsta ledning valt att inte informera om patienternas rättigheter till vård i andra EU-länder. Ingen inom sjukvården, inte ens verksamhetscheferna verkar veta och har därmed inte kunnat upplysa köande patienter att Försäkringskassan betalar om de åker till Köpenhamn eller till Berlin för att operera sig istället för att stå i kö år efter år.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera