Sjuksköterskor säger upp sig i protest

24 sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen på Centralsjukhuset i Kristianstad säger upp sig i protest. Sjuksköterskorna är gravt missnöjda med arbetsmiljön.

Sjuksköterskorna har tidigare arbetat på ett stand by-baserat uppdrag, så att arbetsinsatsen kunde anpassas efter vårdläget. Men för sex år sedan infördes istället en övertidsfunktion, och det är den modellen som sjuksköterskorna anser att inte fungerar och ger sämre möjlighet till återhämtning vilket skapat stress och sjukskrivningar.  SVT Nyheter Skåne har pratat med en av sjuksköterskorna som vill vara anonym.

– Vi har försökt att få arbetsgivaren att lyssna på oss, men inget har fungerat. Nu är tålamodet slut, säger sjuksköterskan.

Ytte Hjert, ansvarig verksamhetschef togs på sängen av uppsägningarna och har nu kallat sjuksköterskorna till ett möte.

Vårdförbundet står inte bakom uppsägningarna.

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra / Flera krönikor