VÅRDPLATSBRISTEN

Sjukhusläkarna utlyser forskningsstipendium om vårdplatssituationen

Mer fakta och mindre utrymme för tyckande i vårdplatsfrågan. Det hoppas Sjukhusläkarna att föreningens nyinstiftade forskningsstipendium ska leda till. 

Sjukhusläkarna utlyser för första gången ett stipendium för forskning med fokus på vårdplatsbristen. Elin Karlsson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarna, säger att hon hoppas att det ska leda till mer faktabaserat underlag och därför också en bättre diskussion om frågan.

– För inte allt för längesedan pratade man från politiskt håll om att det fanns anekdoter om vårdplatsbrist och vi vill att diskussionen ska vara på en helt annan nivå. Vi ser stora problem med vårdplatsbristen och vi behöver mer och bra underlag för att få en korrekt beskrivning av effekterna och exempel på lösningar. Vi hoppas att många har bra lokala lösningar som man med hjälp av stipendiet vill få en möjlighet att utvärdera, säger Elin Karlsson, och tillägger att hon hoppas på många sökanden.

Hon säger också att Sjukhusläkarna med stipendiet också vill markera att man ”är en organisation som vill hitta lösningar på problemen i sjukvården”. På så sätt hoppas man kunna komma ett steg vidare än att enbart påtala att problemen finns.

Årets stipendium är ett pilotprojekt och beroende på utfall och intresse kommer föreningen att ta ställning till om en eventuell fortsättning.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd

Prenumerera