Sjukhusläkarna fick medhåll om differentierade läkarintyg

Sjukhusläkarna vill att Läkarförbundet med kraft ska jobba för införandet av differentierade läkarintyg och att detta ska ske å det snaraste. Något som fullmäktige höll med om.

Sjukskrivningarna var en av de hetaste frågorna under fullmäktige. Sjukhusläkarna var en av de motionärer som lyfte frågan i form av att föreslå att Läkarförbundet ”aktivt och med kraft verkar för ett snabbt permanent införande av differentierade läkarintyg”. Sten Östenson, ledamot i Sjukhusläkarna, beskrev motionen som ”russinet i kakan” och menade att förslaget kan bidra till att andra försäkringsfrågor kommer längre.

I motionen skriver Sjukhusläkarna att man i de landsting där man infört elektronisk överföring samt tecknat en överenskommelse med Försäkringskassan har möjligheten att skriva förenklade läkarintyg i särskilda fall – så som då den sjukskrivne inte kommer att ha behov av andra åtgärder än rent medicinska. Försöket avslutades dock under våren 2016, men Sjukhusläkarna vill att de förenklade läkarintygen används i ”så stor utsträckning som möjligt”.

Läkarförbundets styrelse menade dock att man redan arbetar med sjukskrivningsfrågan ur två perspektiv – som arbetsmarknadspart och som företrädare för professionen. Däremot framhölls att man sympatiserar med motionärens tyckande. Så gjorde även fullmäktige som valde att bifalla motionen.

Ur Sjukhusläkaren 2019-05

Tema: Övertider / Tema: Vem satsar på intermediärvårdsplatser? / Vårdcentraler kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp / Sverige och Storbritannien har gjort omvända resor / Så ska den digitala läkarassistenten Alma hjälpa läkare / Porträttet: Camilla Starck