Nyhet

Sjukhusläkarens Christer Bark får Friska Sjukvårdspriset

Sjukhusläkarens mångåriga chefredaktör Christer Bark får Friska Sjukvårdspriset för "hans otroliga mångåriga engagemang för att klarlägga fakta om vården i Sverige och Europa, genom otaliga reportage, granskningar och avslöjanden".

– Priset var en glad och helt och hållet oväntad överraskning. Det känns hedrande. Det  känns också kul att grävande journalistik vädesätts. Nu blir det ännu roligare att arbeta med redaktionen, säger den nyblivne pristagaren i ett pressmeddelande.

Han beskriver hur han sedan barnsben har haft ett brinnande intresse för journalistik och att hans journalistiska karriär inleddes som 13-årig praktikant på Stockholmstidningen.

– Sedan dess har journalistiken varit mitt liv. Jag drivs av att avslöja orättvisor, ge människor upprättelse och att förklara hur sjukvården fungerar och inte fungerar. Jag tycker illa om osanningar. och falska verklighetsbeskrivningar, säger Christer Bark.

Friska Sjukvårdspriset tilldelas någon eller några som genom enträget arbete lyckats få varaktig förbättring inom vården för patienter och läkare. Priset har funnits sedan 2008 och delas vanligtvis ut en gång per år.

– Sjukhusläkaren har tack vare Christer blivit en de viktigaste kanalerna för hur vården fungerar både inifrån och utifrån, både i stort och smått. Många av våra möten, ja nästan alla, med kollegor, politiker och beslutsfattare inleds med beröm och frågor om tidningen. Under året har Christer fantastiska reportage om Danmark där patienterna faktiskt får vård i tid, fått allas ögon att vända sig dit. Det är ofattbart vad Christer och hans team har åstadkommit genom åren. Hans idoga arbete visar hur viktig god opartisk journalistik är för att vi ska kunna få till en förändring till det bättre, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson i ett pressmeddelande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera