Nyhetsarkiv

Sjukhusläkaren på plats i Almedalen

”Hur löser vi vårdplatsbristen?”

Hur ska vårdplatsbristen lösas? Läkarna efterlyste bland annat ett tydligare och verksamhetsnära mandat att lösa problemet och att man nu går från ord till handling. Paneldeltagarna från IVO, Socialstyrelsen och Vårdanalys pekade i sin tur främst på lösningar på systemnivå.

Seminariet går att se i sin helhet här.

”Klimathot, hållbara städer och bättre hälsa – vad är möjligt?”

Bort med bilarna. Det var paneldeltagare i Sjukhusläkarnas och Läkarförbundets klimatseminarium rörande överens om. Men det efterlystes också ett större engagemang från läkarna i klimatfrågan.

Seminariet går att se i sin helhet här.

”Sjukvårdens utmaningar med hedersrelaterat våld och förtryck”

Det kan handla om liv eller död för en patient – ändå saknas både kunskap och riktlinjer om hur vården ska hantera hedersrelaterat våld och förtryck på många håll. Det ville en enig panel bestående av bland andra Sjukhusläkarnas Elin Karlsson ändra på i Almedalen.

”Ska politiker lägga personalens schema?”

Diskussionen om läkares arbetstider under Läkarförbundets seminarium under Almedalen tog avstamp i den rapport som förbundet tog fram tidigare i år. En enig panel ansåg att fakta i frågan var välbehövligt.

”Hur ska vi ställa om sjukvården för att klara framtidens utmaningar?”

Kontinuitet runt patienten, det menar Läkarförbundet är en av hörnstenarna i omställningen av den svenska hälso- och sjukvården. Men under Läkarförbundets seminarium i Almedalen lyftes också vikten av skarpa förslag som leder till förändring.

”Förvånad över att vårdplatsbristen fick så lite uppmärksamhet”

Almedalsveckan 2017 är slut och närmare 4 100 evenemang är till ända. En givande vecka, med ”mycket bra seminarier med fokus på sjukvård”, men som också präglades av en mörk sida, enligt Elin Karlsson, 2:e vice ordförande i Sjukhusläkarna.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera