Nyhetsarkiv

Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd

De riskfyllda transporterna av intensivvårdspatienter mellan olika IVA-enheter på grund av resursbrist har i genomsnitt mer än fördubblats på tio år Sverige. Sjukhusläkaren har pratat med intensivvårdsläkare på ett flertal håll runt om i landet för att höra hur allvarligt läget är.

Artikeln ingår i temat Intensivvård

Sunderbyn. På fyra år har man på intensivvårdsavdelningen på Sunderby sjukhus lyckats vända sjuksköterskebrist till överbemanning. Vägen dit har gått genom ett nära ledarskap och ett traineeprogram för grundutbildade sjuksköterskor, berättar specialistsjuksköterskan Therese Apelqvist.

Läs mer: ”Avdelningen som vänt sjuksköterskebrist till full bemanning”

Umeå. Det faktum att intensivvårdsavdelningen i Umeå har tillgång till flygläkarjouren medför att problem kopplade till flyttar på grund av resursbrist blir förhållandevis små. Det säger Johan Thunberg, tillförordnad verksamhetschef för Centrum för anestesi, operation och intensivvård i Västerbotten.

Läs mer: ”Flygläkarjouren i norra Sverige är en räddare i nöden”

Örnsköldsvik. Situationen på intensivvårdsavdelningen på Örnsköldsviks sjukhus har i dagsläget många fördelar, men utmaningarna är samtidigt tydliga. Det betonar anestesiologerna Annica Nilsson och Lars Rocksén.

Läs mer: ”Många fördelar i Ö-vik – men utmaningarna är påtagliga”

Uppsala. Efter en sommar med många flyttar har det lugnat ner sig till mer normala nivåer på Centrala intenssivvårdsavdelningen, CIVA, i Uppsala. Det säger Magnus von Seth, medicinskt ledningsansvarig läkare.

Läs mer: ”Flest överflyttar sker under sommarmånaderna”

Örebro. Bemanningssituationen på IVA i Örebro löstes genom en bra dialog med personalen och ett gott samarbete inom länet. ”Annars hade vi inte klarat av sommaren”, säger verksamhetschefen Åsa Eriksson Nordesjö.

Läs mer: ”Roterande sjuksköterskor lösningen för IVA i Örebro”

Linköping. På Linköpings universitetssjukhus flyttas en IVA-patient i veckan på grund av resursbrist. ”Det tar tid och vi tappar tempo i vården. Varje extra dygn ökar risken för komplikationer”, säger Carl Hildebrand, överläkare på IVA/Post-op vid Linköpings universitetssjukhus.

Läs mer: ”Att flyttas innebär alltid en risk för patienten

Helsingborg. I de färska siffrorna från Svenska intensivvårdsregistret sticker Helsingborg ut. Under åren 2016 till 2018 för att man tvingades skicka patienter på grund av resursbrist betydligt oftare än andra länssjukhus i landet. Och under 2019 för att andelen minskat dramatiskt.

Läs mer: ”IVA i Helsingborg skiljer sig från mängden – igen”

Stockholm:
Läs mer: Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser
Läs mer: Flytten av patienter ska minskas drastiskt – men problemen kvarstår

Göteborg: 
Läs mer: Pressat läge på Sveriges största intensivvårds­enhet
Läs mer: ”Idag och många andra dagar är här helt förskräckligt…”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera