Nyhetsarkiv

Sjukhusläkaren granskar Ronden

Som så ofta i livet finns det många sanningar. Det gäller också Ronden.

För Björn Bragée är bilden klar. Han är fortsatt optimistisk trots att Läkarnätet ”mött 18 månaders oavbruten recession” och trots att intäkterna bara var cirka en tiondel av utgifterna förra året.
– Vi har haft höga utvecklingskostnader, men nu är vi så gott som färdiginvesterade. Vi har ett avtal med Softronic som gör att all utveckling som sker framöver, och bekostas av andra, får vi tillgång till gratis.

Nu står vi mitt i en skarv från en massa saker som är sjösatta till några helt nya saker som ska dras igång.

– Vi har lyckats skapa en gemensam portal för läkarsamfundet, vi har tagit fram en bra plattform och ett publiceringssystem som kommer att hålla i evärdliga tider, vi har utvecklat en säkerhetslösning, vi har fått igång kvalitetssystem för sjukvården i och med Spriterm och pacemakerregistret.

Vi har förvärvat Journalen, en patientsite med jättestort journalistiskt innehåll, och fått över den på vår plattform, vi har mängder med medlemmar, vi har byggt upp en organisation med mycket kompetent personal, vi har väldigt mycket på gång, vi ska börja med betalsystem, vi har slutit ett avtal med Föreningssparbanken och ska med hjälp av dem och ett säkert betalsystem knyta ihop ett urval av våra medlemmar med patienter.

För andra perspektiv står, Karl Gabor, Läkartidningens webbredaktör, Kerstin Nihlén, sekreterare och grafiker på Sveriges yngre läkares förenings kansli och Babette Lindström, kanslist på Kalmar läns läkarförening, en av de få föreningar som börjat använda Rondens publiceringssystem.

På frågan hur de tycker att systemet fungerar svarar Kerstin Nihlén:
– Jag skulle vilja säga att det fungerar inte alls. Jag har försökt lägga ut vår tidning ”Moderna läkare” som kom ut i november förra året, men det syns bara en artikel. På Ronden säger personalen att jag gjort rätt. De kontaktade IT-avdelningen i början av december förra året.

Nu är det januari och vi vet fortfarande inte var felet ligger.
Jag har lagt in en blå bakgrund, kanske är det det som ställer till det, men jag vet inte.
Jag lade alla e-mailadresser i rött, men då fungerade inte länkarna.

Kerstin Nihlén har också efterlyst fler mallar.
– Vi har bara en mall. Vi skulle vilja ha möjligheter att göra olika layouter. Nu kan vi bara ändra texten till fet eller kursiv.

Läkartidningens webbredaktör Karl Gabor, vars uppgifter ska flyttas över till Ronden, har haft sitt kontrakt förlängt då det inte fungerat med Ronden. Han instämmer.

– Om man tittar på publiceringsverktyget finns det mängder med funktioner och det är säkert väl tänkt, men det är ingenting som fungerar, det är som en Potemkin-kuliss.

– Den enda variation jag kan utnyttja är att jag kan göra fet och kursiv text och publicera en bild till vänster eller höger, jag kan till exempel inte lägga till en bildtext om jag inte fuskar.

I princip ska vi kunna lägga in html-koder, i praktiken går det inte.

– Det är brist på mallar och de är väldigt rigida. Jag har påpekat det i snart ett år med två månaders mellanrum.

Björn Bragée medger att det tagit längre tid än han trodde från början att få fram publiceringsinstrumentet.
– Det har varit väldigt mödosamt.

Nye tf vd:n Anders Robertson uttrycker sig lite skarpare:
– Den tekniska lösningen har varit en besvikelse, den har kostat mer än man ursprungligen har bedömt.

Sylfs kanslichef, Jan Larsson, pekar på ett annat dilemma. Det som utlovades och det som blev.

– Lockelsen med Ronden var ju att man skulle kunna få en mängd funktioner som man själv skulle ha svårt att skaffa sig. Man tänkte sig att man skulle få tillgång till avancerad databashantering på ett enkelt och billigt sätt, men så har det ju inte blivit. Vi har ju inget mer idag än vi hade före Rondens tid.

Babette Lindström, kanslist, har en deltidstjänst på Kalmar läns läkarförening:

För henne är det ett problem att hinna med.

– Jag vet inte hur mycket som ligger på mig, men det har varit krångel hela tiden.
Lönestatistiken som, jag lovat medlemmarna, skulle ligge inne i början av januari fick jag in igår, den 29 januari. Fast nu ser jag att den är borta igen. Det fanns ju en tabell i går och nu står det ”under arbete”. Jag blir väldigt besviken för det är ju en sådan sak som ska få medlemmarna att titta på sidan.

– Jag kunde inte lägga in tabellen med hjälp av mallarna, det behövdes Frontpage och jag hade inte senaste versionen så jag fick be om hjälp från Ronden.
– Det är mycket irriterande, man tror att det ska gå eftersom det ser ut att finnas mallar för tabeller. Man försöker gång på gång med olika varianter och det går massor med tid, men det fungerar inte.

– Samma sak inträffade när jag publicerade våra lokala avtal. Samtliga lades in rätt, men man kunde bara se ett enda, hur jag än försökte.

När Läkarförbundets ordförande Bernhard Grewin får frågan om teknikproblemen och den långa tiden det tagit att få systemet klart svarar han att även om det varit problematiskt så har man byggt upp en portal med stora möjligheter att bli en välfungerande mötesplats för kåren.

– Jag har stor förståelse för att det kan finnas en viss irritation hos vissa i kåren för att det tagit tid att bygga upp plattformen och starta upp verksamheten, men frågan är om vi inte har lite dåligt tålamod, vi startade bolaget för knappt två år sedan och vi kom ut på nätet för drygt ett år sedan.

– Jag tror att om man tittar på det här så kanske det trots alltid inte har tagit så lång tid jämfört med många andra projekt.

– Internetverksamheten är ju inte särskilt gammal. På något sätt är det ju så att vi inte har så många goda föredömen och modeller för hur man utvecklar och iscensätter detta.

– Mycket handlar ju därför om trial and error, att pröva sig fram och jag tycker att man lite ödmjukt bör betänka detta när man är alltför kritisk mot att satsningen i alla delar inte är tekniskt fulländad, att det inte har gått tillräckligt fort och att kontakterna på olika nivåer inte fungerat.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera