Nyhetsarkiv

Sjukhusets krismöten: Peter Magnusson måttligt intresserad av samarbete

Det visar den hemliga inspelning han själv gjorde på det första mötet med klinikledningen den 9 februari, efter SVT Debatt-programmet.

På bandet avslöjas att Kajsa Giesecke anser att problemen är så allvarliga om de är sanna att hon vill att Peter Magnusson ska arbeta direkt tillsammans med henne. Hon säger att hon kommer inte att ge sig innan han kan stå upp och säga att han tycker att de åtgärdat problemen.

Men Peter Magnusson är mest oroad för att han inte får arbeta kvar nattetid.
Inte ens då han får beskedet att han själv får lägga upp planen hur han och klinikchefen ska lägga upp jobbet blir han entusiastisk över det gyllene tillfället att göra något åt de problem han larmat om i TV.

Istället vänder han sig till chefsjuksköterskan och uttrycker att han är förvånad att hon tycker att han gjort fel.

I media har Peter Magnusson hävdat att ingen lyssnat på honom eller tagit hans larm på allvar.

Hans egen inspelning från mötet den 9 februari visar en annan bild.

Därför väljer Sjukhusläkaren att publicera vad som sägs under mötet mellan honom och Kajsa Giesecke under en del av mötet.

En plan för att få upp allt på bordet

Kajsa Giesecke: Du måste vara en del i det här och arbeta med oss i det här. Vi kommer att lägga upp en plan för att få upp det på bordet… Vi behöver dig nu i treskiftet för vi måste göra det här dagtid. Jag måste jobba med dig direkt och jag måste jobba med dig dagtid. Så vad du måste göra nu är att gå in i treskift dagtid. För det här är så pass allvarligt. Hur utarbetar vi en plan?

Peter Magnusson: Hur ska vi göra det på treskiftet?

Kajsa Giesecke: Nej, du måste jobba dagtid så att vi kan ses du och jag.

Peter Magnusson: Det blir en slags omplacering för min del.

Kajsa Giesecke: Nej, nu ser jag det här som det allvarligaste att vi fått den här informationen och den måste åtgärdas. Vi måste göra någonting åt det här. Vi kan inte lämna det. Du och jag får jobba tillsammans med Micke och Louise, men det är jag som är ytterst ansvarig för det här, att det här ändras och jag kommer inte att ge mig, innan du kan stå upp och säga att jag tycker att vi åtgärdat det här. Så det mest konkreta för dig blir att du och jag måste jobba närmare varannan och du måste jobba dagtid…

Ingen omplacering

Kajsa Giesecke vänder sig till Peter Magnussons närmsta chef, chefsjuksköterskan Lousie Claesson och säger: Jag vill ha Peter dagtid.

Peter Magnusson: Men det här blir på något sätt, ska jag fungera som…(Peter Magnusson avbryts).

Kajsa Giesecke: Det här är ingen omplacering, det här är för att jag ska kunna göra ett vettigt jobb.

Peter Magnusson: Men hur ska vi samarbeta?

Kajsa Giesecke: Vi får sätta oss tillsammans och diskutera… Tycker du att det här låter bra Peter?

Peter Magnusson: Det låter ju i mina öron lite grann som helt nya arbetsuppgifter ett tag.

Kajsa Giesecke: Nej, men vi får ta en del av dina arbetsuppgifter för att komma vidare. Vi måste göra så. Jag kan inte se att det bara kan gå vidare som om ingenting har hänt… Tycker du att det låter som en bra lösning?

Peter Magnusson: Det kan inte jag svara bara så här på. Det har inte jag funderat på. Det beror ju på hur vi ska jobba naturligtvis och sådan saker.

Ny situation

Kajsa Giesecke: Det här är en helt ny situation för mig. Jag har försökt att få in mångfald. Jag har försökt att ta in invandrade läkare, jag har försökt att få in en värdegrund….och jag har inte hört det här förut på det här sättet, så då får du och jag sätta oss ner. Vi kan ta undan en del arbetstid för att jobba med det här, vi får göra så att du kanske tar typ någon någon tid i veckan av din arbetstid, att du och jag sitter ner och tittar; Var står vi idag, hur jobbar vi vidare? Det här är så pass allvarligt.

Peter Magnusson: Att vi ska jobba med det här låter ju spontant bra, rätt naturligtvis, sedan har inte jag hunnit fundera djupare kring det.

Kajsa Giesecke: Jag kommer att vara självkritisk i vad jag gjort fel och missat och hur naiv jag varit och det måste du också vara.

Kajsa Giesecke: Är det okey för dig att vi gör det från 1 mars då.

Peter Magnusson: Nej, det vill jag absolut inte, jag måste fundera på det naturligtvis, jag måste få tid att fundera på det. Jag vill veta mer.

Kajsa Giesecke: Det är helt okey att du lägger upp en plan hur vi ska jobba ihop.

Byter ämne

Här avslutar Peter Magnusson diskussionen på den inspelning Sjukhusläkaren kommit över och vänder sig istället till sin närmsta chef Louise Claesson och byter ämne och säger till henne:

”Jag måste säga att jag är väldigt förvånad över ditt sätt att liksom hur du tycker att jag verkligen har gjort det här totalt fel som jag uppfattar det”.

Sedan följer en diskussion där Peter Magnusson säger att han upplever att atmosfären i rummet är präglad av besvikelse över hans agerande och att han menar att hans trovärdighet ifrågasätts.

Efter mötet lämnar Peter Magnusson in bandet till Janne Josefsson och SVT Debatt som klipper ihop några minuter där chefsjuksköterskan Louise Claesson sårat säger att hon inte förstår hur Peter Magnusson kunde vända sig till Janne Josefsson och sticka kniven i ryggen på henne när han hade så många andra möjligheter.

Ingenting sägs i programmet om att ledningen omedelbart tog hans larm på allvar och erbjudit Peter Magnusson att själv vara med och utarbeta en åtgärdsplan sida vid sida med klinikchfen Kajsa Giesecke.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-06

Tema: Cancer/väntetider/standardiserade vårdförlopp / Julquiz / Dansk sjukvård / Förenade anställningar / Patientinflytande / Helgläsning

Prenumerera